הדר דף הבית בלי JCI

כמה הוא מזיק(ה)?

כל העולם מדבר עליו – היתוש שמעביר את וירוס הזיקה, שהלחיץ את הספורטאים באולימפיאדת ריו ואת התיירים שבאו לצפות במשחקים. ד"ר שרון רייספלד מסבירה מה מזיק בנגיף ומצרפת מילת הרגעה
7/08/2016

 
"גם אם נדבקתם, המחלה לא צפויה להיות קשה". ד"ר שרון רייספלד

"זיקה (Zika) הוא וירוס המוכר לקהילה המדעית בעולם משנת 1947", מסבירה ד"ר שרון רייספלד, רופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומיות של המרכז הרפואי הלל יפה. "הוא שייך למשפחה הכוללת גם את הקדחת הצהובה, קדחת מערב הנילוס וקדחת הדנגי, כולן מחלות שמועברות על ידי עקיצת יתושים, בעיקר יתוש הנמר האסייתי. למרות שהוא עלה בשנה האחרונה לכותרות, בעיקר בהקשר של נשים הרות בברזיל שילדו תינוקות פגועים, הרי שהתפרצות וירוס הזיקה נרשמה כבר בשנת 2007 במיקרונזיה. ממנה, ככל הנראה, עבר היתוש, ואיתו המחלה, ליבשת אמריקה ולתנאים הלחים שמציעות ברזיל ומדינות דרום אמריקה, שכעת סובלות מההתפרצות הנוכחית".

 

מחלת הזיקה, המועברת על ידי היתוש, שכיחה לא רק בדרום אמריקה ומרכזה, אלא גם באפריקה ובמזרח הרחוק, אולם שם מדובר בתחלואה נמוכה ולא בהתפרצות. מקרים בודדים תוארו גם באירופה ובארה"ב, אולם רובם נדבקו מחוץ למדינות הללו, במקומות בהם שכיחה המחלה וידועה הדבקה.

 

איך נדבקים בזיקה ומה הסיכונים בעקיצה ובמחלה?

 

"דרך ההדבקה העיקרית בווירוס הזיקה היא, כאמור, באמצעות עקיצות יתושים באזור שבו יש ריכוז גבוה של הווירוס. בברזיל, היתוש הנפוץ הוא יתוש 'הנמר האסיאתי', כמו גם בהרבה מקומות אחרים בעולם, שהפך גם להיות היתוש העיקרי שמפיץ את הווירוס, ולכן היו מקרי הדבקה רבים יותר.

 

"הווירוס עצמו מתבטא בצורות שונות באזורים שונים בעולם. ההתפרצות הנוכחית בברזיל ייחודית בכך שבפעם הראשונה תוארו גם סיבוכים בנשים הרות, כמו גם דיווחים בודדים אך חד-משמעיים על הדבקה ביחסי. כמו כן, תוארה, לראשונה, העברה מהאם ליילוד במהלך הלידה".

 

מהלך המחלה – קל? בינוני? קשה?

 

"למחלה שגורם וירוס הזיקה עשויים להיות מספר ביטויים קליניים אפשריים: השכיח ביותר – הדבקה א-סימפטומתית. דהיינו, החולה נדבק מהיתוש, אך לא הרגיש בזה. הגוף התמודד עם הזיהום ללא מחלה מורגשת כלל.

 

"אצל חלק מהנדבקים התבטאות המחלה דומה למחלות ויראליות אחרות – עם תופעות של חום, כאבי ראש, כאבים במפרקים ובעצמות, פריחה ודלקת בעיניים.

 

"במיעוט המקרים, יש סיבוך נוירולוגי כגון תסמונת גילאן-בארה, שהיא מחלה אוטו-אימונית הפוגעת במעטפת העצבים.

 

"הפגיעה העיקרית והמשמעותית של הדבקה בווירוס הזיקה, שהיא גם מהמזיקות ביותר, היא הפגיעה בנשים הרות. בהתפרצות האחרונה בדרום אמריקה תוארה עלייה משמעותית בשכיחות מקרי מיקרוצפליה – פגיעה בהתפתחות העובר, ראש קטן, והפרעה בהתפתחות המוחית. אם עד 2015 דווחו 200 – 250 מקרי מיקרוצפליה בברזיל בשנה, בשנת 2015 היו כ-4,000 מקרים, על פי דיווחי מרכז בקרת המחלות האמריקאי (CDC), ויש קשר ברור לווירוס הזיקה על פי מספר מחקרים שבדקו את הנושא.

 

"יש לציין, כי מלבד הסיבוכים הנוירולוגיים, וכן הסיבוכים האפשריים במהלך ההיריון, לא מוכרים סיבוכים נוספים, וכן לא תוארו מקרי מוות ממחלת הזיקה".

 

 

מניעה וטיפול: מזעור נזקים

 

החדשות הטובות הן, שמי שחלה בזיקה או שנעקץ על ידי יתוש הזיקה לא יסבול ממחלה כרונית כתוצאה מכך. החדשות הפחות טובות הן, שאין טיפול ספציפי למחלה. הטיפול הוא סימפטומטי לרוב (הורדת חום, מתן נוזלים, מנוחה). החדשות הרעות הן שכיום אין מניעה למחלה, כלומר, אין חיסון או טיפול תרופתי מונע, גם כאשר כבר זוהתה. במידה שחלו בה נשים בהריון, הסיכון לעובר בעל מומים גבוה ובלתי ניתן למניעה.

 

אי לכך, המניעה העיקרית היא מריחת חומרים דוחי יתושים, שימוש בכילות, שהות ושינה בחדרים ממוזגים, לבישת בגדים בצבע בהיר בעלי שרוולים ארוכים. במילים אחרות – לעשות כל הניתן בכדי להימנע מעקיצת יתושים. בנוסף, וחשוב לא פחות, להימנע מהיקוות של מאגרי מים עומדים, בהם היתוש אוהב לשהות ולהתרבות.

 

 

מה עושים במקרה שנוסעים לחו"ל, למקום בו היתוש והמחלה שכיחים?

 

"משרד הבריאות הוציא הנחיות ברורות ליוצאים לחו"ל כיצד לנהוג ואיך להיזהר, ובהתאם, ערוך גם מבחינת אבחון המחלה במידה שתתגלה בישראל. קיימת אזהרת מסע לנשים הרות והמלצה ברורה לא לנסוע למקומות בהם פעילות המחלה והיתוש גבוהים. מומלץ לנשים ולגברים בגיל הפוריות שהיו באזור בו היתוש והווירוס ידועים כפעילים, לקיים יחסי מין מוגנים, ולהימנע מכניסה להיריון לפחות חודשיים מזמן החזרה לארץ, זאת במידה שלא חלו בשום מחלת חום במהלך השהות בחו"ל. אם כן נצפתה מחלת חום, שאולי נגרמה מהנגיף, רצוי להימנע מהריון גם שישה חודשים מזמן החזרה ארצה.

 

 

מילת הרגעה לסיום ולצידה אזהרה

 

עד כה לא תואר מקרה של הדבקה בווירוס בישראל, אלא מקרים בודדים של חולים שנדבקו בדרום אמריקה, שהסתיימו ללא סיבוכים. מאחר שהיתוש המעביר את הווירוס קיים בישראל (הנמר האסיאתי), קיימת אפשרות תיאורטית שתיתכן תחלואה גבוהה ממי שנדבקו בחו"ל, כי ההדבקה באמצעות היתוש השכיח קיימת, ואנחנו כעת בחודשי הקיץ, בהם היתושים פעילים במיוחד.

 

למרות ולאור כל אלה, ראוי עדיין לזכור, גם אם נדבקתם בנגיף הזיקה, הרי שהמחלה אינה צפויה להיות קשה. ההחלמה, לרוב, מהירה, הווירוס לא נשאר בצורה כרונית בגוף, וכל שיידרש מכם הוא סבלנות של בין חודשיים לחצי שנה, במידה שתכננתם היריון.

 
הדפס
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד