הדר דף הבית בלי JCI

אין אונות? ואולי יש?

מהי אין אונות, מה יכול לגרום לה וכיצד אפשר לטפל? ד"ר רונן רוב, סגן מנהל מחלקה אורולוגית ומנהל המרפאה לבריאות מינית במרכז הרפואי הלל יפה, מספק הצצה לסיבות לאין אונות ולטיפולים החדשים בתחום
26/07/2012

 
ההערכה היא כי בישראל נוספים בכל שנה 70,000 מקרים חדשים של אין אונות, אך רק 10% מהם פונים לעזרה

אין אונות מוגדרת כחוסר יכולת להגיע לזקפה מלאה המאפשרת חדירה בעת קיום יחסי המין, חוסר יכולת לשמור על הזקפה במהלך יחסי המין ומשך זקפה קצר שאינו מספיק לקיום מגע מיני מהנה לשני בני הזוג.

 

 

הפרעה בתפקוד המיני היא תופעה שכיחה ביותר באוכלוסיית הגברים מעל גיל 50. עד 30% מהגברים בגיל זה יסבלו מהפרעות בזקפה מסיבות שונות. שכיחות התופעה הולכת וגדלה עם הגיל ומגיעה לכ- 60% מעל גיל 70. הפרעות אלה אינן נדירות גם בגברים צעירים ופוגעות ב- 10% עד 15% בגברים מתחת לגיל 40.

 

ההערכה היא כי בישראל נוספים בכל שנה 70,000 מקרים חדשים, אך רק 10% אחוזים מהם פונים לעזרה. אחת הבעיות המרכזיות בתופעת האין אונות היא העובדה שלעתים חולפות שנה ואף יותר עד שהאדם מכיר בבעייתו ופונה לקבלת עזרה – מטעמים של חוסר מודעות, בושה, הזנחה או הכחשה.

 

 

הגורמים להפרעות בזקפה 

  • אין אונות יכולה לנבוע מכמה סיבות – פיזיות, נפשיות או שילוב ביניהן. 25%-20% מההפרעות בזקפה מיוחסות להיבטים נפשיים: דיכאון, מתח, חרדות, בעיות ומתחים בזוגיות, חרדת ביצוע, שותף מיני לא תומך ועוד. שאר המקרים קשורים לסיבות גופניות (פיזיות) הכוללות:
  • הפרעה באספקת הדם לפין.
  • הפרעה בפעילות העצבית במקומות שונים בגוף.
  • תרופות שונות.
  • חבלות וניתוחים באגן.
  • שינויים הורמונאליים.
  • טיפולי קרינה וכימותרפיה.
  • מחלות (כגון סוכרת, שהיא הסיבה השכיחה ביותר, כיוון שהיא גורמת לפגיעה בעצבים ובפגיעה בזרימת הדם לפין).
  • השמנת יתר.
  • עישון ושתיית משקאות אלכוהוליים, כמו גם צריכת סמים.

כיצד מטפלים באין אונות? 

1. הדבר הראשון שיש לבצע הוא בירור. בירור זה כולל: פירוט ההיסטוריה המינית בפני הרופא המטפל, ולאחר מכן גם ההיסטוריה הרפואית – מחלות, תרופות, טיפולים הורמונאליים, תאונות דרכים, מצב נפשי. כמו כן, נעשית גם בדיקה לגבי זקפות בוקר או לילה ספונטניות.

 

דברים נוספים שיש לבדוק הם זמן הופעת התופעה, הקשר בין התופעה להתרחשויות אחרות (זמנים של מתח או לחץ) – אין אונות שהיא תוצאה של פעילות מינית כושלת אינה דומה לאין אונות שמופיעה עקב מחלת לב או מחלת סוכרת, אף שבשני המקרים הגורם הוא פסיכולוגי.

 

 

2. בדיקה גופנית של המטופל. בבדיקה הגופנית נבדקים דפקים היקפיים, סימנים למחלת כלי דם, בדיקת אשכים ופין, בדיקה רקטאלית או פי הטבעת ובדיקה נוירולוגית. בדיקות מעבדה שנעשות: בדיקת דם, תפקודי כליות, ספירת דם וכן בדיקת הורמונים הכוללת: טסטוסטרון, פרולקטין, תפקודי הורמונים של בלוטת יותרת המוח ובלוטת התריס.

בדיקה נוספת שנעשית היא ניטור זקפות לילה, שמאפשרת לאבחן בין הפרעה על רקע אורגני לבין הפרעה על רקע נפשי.

יש לציין כי מחקרים שונים שיצאו בשנים האחרונות הראו כי אין אונות עלולה להיות סימן מקדים למחלת לב כלילית בקרב 8-10 אחוזים מקרב אלו המתלוננים על אין אונות.

 

 

3. לאחר הבירור והאבחון מגיע שלב הטיפול. בשנים האחרונות חל מהפך בטיפולים הניתנים לגברים בתחום האין אונות. הבנת הפתו-פיזיולוגיה של בעיות האין אונות התרחבה במידה רבה.

 

 

הטיפולים המקובלים כיום הם: 

 

רקע נפשי – המטופלים מופנית לטיפול אצל סקסולוג או פסיכולוג. לעתים ישנו מצב של טיפול משותף – רופא אורולוג ומטפל זוגי/ סקסולוג.

 

רקע אורגאני –  

  1. טיפול הורמונאלי: ניתן כאשר ישנה ירידה במידת הטסטוסטרון – ניתן בזריקות או בג'ל. המטרה היא שיפור איכות הזקפה והעלאת החשק המיני.
  2. מחלות שונות: ניתן טיפול ספציפי למחלה שגורמת לאין אונות. לדוגמה: במצב של תת או יתר פעילות בלוטת התריס ניתן טיפול תרופתי לשם יצירת איזון.
  3. תרופות פומיות (שניתנות דרך הפה): ישנן שלוש תרופות הניתנות דרך הפה –ויאגרה, ליטרה וסיאליס. תרופות אלה מעכבות סלקטיבית את אנזים PDE-5, שלו תפקיד חשוב במנגנון הזקפה. התרופות הללו חוללו מהפכה בטיפול באין אונות ומאז התקבעו כטיפול הבחירה באין אונות.
  4. טיפולים מכאניים: טיפולים על ידי מכשיר ואקום או טבעת חוסמת, הגורמים למשיכה של אבר המין ולזרימת דם מוגברת לתוכו. זהו טיפול שניתן כאשר הכדורים לא עוזרים.
  5. טיפול פרמקולוגי תוך מחילתי: טיפול בהזרקות לתוך הפין של חומרים מרחיבי כלי דם. זהו טיפול שהיה שכיח לפני הטיפול התרופתי שהוזכר. אם הטיפול התרופתי נכשל, או כאשר אי אפשר ליטול את התרופות השונות, נעשה שימוש בזריקות. במידת הצורך אפשר גם לשלב טיפול זה עם כדורים.
  6. טיפולים במשחות מקומיות: משחות שגורמות להרחבת כלי דם באופן זמני. אלו משחות שנמצאות כיום בפיתוח ואינן נמצאות כרוטינה בשימוש.
  7. ניתוחים לאין אונות: ניתוחים לשחזור של כלי הדם הפגועים באזור, אך לטווח ארוך שיעורי ההצלחה שלהם נמוכים.
  8. ניתוחים להשתלת תותב: כאשר הזריקות והכדורים אינם עוזרים – נעשית לעתים השתלת תותב, שהוכחה כבעלת יעילות גבוהה.
  9. אחד הטיפול החדשניים הקיימים כיום הוא טיפול בעזרת גלי קול באזור הפין, שכנראה משפר את גמישות כלי הדם באזור הפין – זהו הטיפול החדש ביותר הקיים כיום.

 

לסיכום: בכל הקשור לאין אונות, חשוב לטפל בסיבה ולא רק בבעיה עצמה. למשל: נטילת תרופות לאין אונות אצל אדם הסובל מסוכרת בלתי מאוזנת או מהשמנת יתר, יכולה בסופו של דבר להרע את המצב אם תופעות אלו אינן מטופלות. 

 

למרפאה לבריאות מינית»

 
הדפס

לכתבות נוספות בנושא אורולוגיה ומין

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד