הדר דף הבית בלי JCI

קיץ מסוכן? – לא חובה

החופש הגדול כבר כאן. מלבד החוויות בים, בבריכה, בקייטנות ובטיולים כדאי לשים לב גם לצד המסוכן של הקיץ ומזג האוויר החם שהוא מביא עימו. מומחי "הלל יפה" מגישים עצות עם תחילת החופש הגדול
20/06/2010


החופש הגדול כבר כאן. מלבד החוויות בים, בבריכה, בקייטנות ובטיולים כדאי לשים לב גם לצד המסוכן של הקיץ ומזג האוויר החם שהוא מביא עימו. רק בעת האחרונה, למשל, הגיעו שני מקרי טביעה של ילדים בחוף הים לטיפול במחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה. מומחי המרכז הרפואי הלל יפה מגישים מספר טיפים ועצות לשמירה על ההנאה שלכם ושל ילדיכם מבלי להיפגע במהלך החופשה.

 

"לשמור על בטיחות הילדים"

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה ב"הלל יפה", טוען כי תאונות ביתיות בחופש הגדול הן תוצאה סטטיסטית של בילוי רב יותר של הילדים בבית. לכן, יש להימנע ככל הניתן מלהשאיר ילדים ופעוטות ללא השגחת מבוגר אחראי. כמו כן, ישנם מספרים אמצעים שניתן לנקוט על מנת לשמור על בטיחות הילדים בתוך הבית:

  • ודאו כי שקעים חשמליים שאינם בשימוש סגורים ע"י מגנים מיוחדים.
  • בזמן הבישול – יש להקפיד כי ידיות הסיר והמחבת ייפנו פנימה הרחק מטווח ידם של ילדים, ורצוי לנסות להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים.
  • יש להקפיד כי הקומקום החשמלי יעמוד במקום יציב ובטוח על מנת למנוע נפילתו ושפיכה אפשרית של מים רותחים.
  • יש להרחיק תרופות, חומרי ניקוי וחפצים מסוכנים מילדים על ידי נעילתם בארון מיוחד.

 

בנוסף, חשוב להקפיד כי גם ביציאה מהבית ינקטו פעולות בטיחותיות בכל הקשור לרכיבה על אופניים, נסיעה ברכב ודומיהן: 

  • בנסיעה על אופניים, סקטים, קורקינט, רולר בליידס ועוד, חבישת קסדה, מגני מרפקים וברכיים ימנעו פגיעה קשה במקרה של נפילה.
  • בנסיעות ברכב – ודאו כי הילדים חגורים בכל נסיעה, גם הקצרה ביותר. חשוב להקפיד על חגירה נכונה של פעוטות בכיסאות המיועדים לכך. הקפדה על חגירת חגורות בטיחות יכולה להפחית משמעותית את חומרת הפגיעה של תאונת הדרכים, במידה שמתרחשת.

 

"להימנע מרחצה ללא מציל"

 

ד"ר מוני ליטמנוביץ, מנהל המחלקה לטיפול נמרץ כללי של המרכז הרפואי הלל יפה, טוען כי מצבי טביעה יכולים להימנע ב- 100% מהמקרים אם רק נמנעים משהייה בחוף או בבריכה ללא השגחת מציל וללא גישה נוחה לפינוי. "במקרה של טביעה", מציין ד"ר ליטמנוביץ',  "הזמן עד להגעת העזרה למטופל קריטי ביותר. הנזק שעלול להתרחש קשור ישירות למשך הזמן מרגע הטביעה ועד לזמן ההחייאה/העזרה. אדם שטבע נמצא במצב שריאותיו התמלאו במים ולא יכולה להתבצע פעולת החמצון והחלפת הגזים החיונית לתפקוד המערכות השונות בגוף, וכך עלול להיווצר נזק בלתי הפיך לגוף".

 

הפעולות הראשוניות המומלצות במקרה טביעה: 

  • במידה שיש בסביבה אדם המיומן בביצוע החייאה, רצוי להתחיל בפעולות החייאה ראשוניות במקביל להזעקת עזרה.
  • חשוב להבין שחלק מהאנשים שטובעים גם נחבלים במהלך הטביעה מסלעים ועצמים קשים, דבר שיכול לגרום לנזק אורתופדי משמעותי. לכן אין לבצע טלטלות מיותרות לאחר שנמשה הטובע מהמים.
  • ניתן לנסות ולהוציא מפיו של הטובע הפרשות לא רצויות החוסמות את קנה הנשימה. אל תנסו להשקות את הטובע במים רגילים או לשפוך עליו מים רגילים.

 

 

"להקפיד על שתייה והיגיינה"

 

"שלשולים והקאות מרובים גם הם אחת מהתופעות המופיעות בקיץ – בעיקר אצל ילדים, ונגרמים בעיקרם על ידי וירוסים מקבוצת האנטרו-וירוסים אשר מאפיינים את תקופות הקיץ", כך על פי ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים ב"הלל יפה". ההדבקה מתרחשת לרוב במגע, אם כי בחלק מהמקרים העברה תיתכן גם באוויר.

 

הביטוי הראשוני של התופעה הוא הקאות מרובות בתחילתה ולאחר מכן גם חום ושלשולים. האבחנה לגבי הווירוס הספציפי קלינית בלבד, על סמך הקירבה ל"עונה" והסימפטומים. הטיפול הוא תומך מיידי, שמאפשר את הבראתו של הילד תוך מספר ימים. עם זאת, ייתכנו מצבי התייבשות קשה ואף פגיעה במערכת העצבים המרכזית אם התופעה אינה מטופלת בזמן.

 

הפנייה לעזרה רפואית או לבית החולים מתבקשת בדחיפות בכל מצב שבו הילד אינו מצליח לקבל נוזלים ולספוג אותם, אם בשל הקאות מרובות או בשל שלשולים מרובים, ואם במצב של טשטוש הכרה או כאבי ראש עזים.

 

שטיפת ידיים קפדנית, רחצה והקפדה על שתיית נוזלים יכולות למנוע את מרבית ההידבקויות בווירוס מסוג זה.

 

בהקשר של שתייה בחודשי הקיץ, מוסיף ד"ר אשקר ואומר, "חשוב להקפיד על הפסקות שתייה יזומות, חבישת כובע, שהייה בצל ושימוש בקרם בעל מקדם הגנה גבוה. התייבשות מתבטאת, בדרך כלל, בישנוניות יתר (עד לכדי אפאטיות), כאבי שרירים, כאבי ראש, ירידה במתן שתן, דופק מהיר, עלייה בחום והקאות נמשכות.

 

הטיפול בהתייבשות הוא על ידי מתן נוזלים בתדירות גבוהה. במקרה של ילדים ופעוטות, אם הם מסרבים לשתף פעולה והופכים אפאטים בתגובותיהם, יש לפנות לרופא או לחדר מיון לצורך קבלת עירוי נוזלים. חשוב לדעת, כשמתייבשים נפגע גם הצמא, לכן אינו מהווה אינדיקציה להתייבשות.

 

 

"להישמר מהכשות ועקיצות" 

 

בקיץ עולה שכיחות הופעתם של חרקים וזוחלים ארסיים. בישראל נפוץ הצפע הארצישראלי המצוי. הכשתו של זה עלולה ליצור נפיחות מקומית, אודם מקומי ואף כאבי בטן, הקאות, תחושת ישנוניות, הפרעה בקצב הלב וקרישיות יתר.

 

ד"ר אשקר ממליץ כי במקרה של הכשה חשוב להשתדל להיות במנוחה מוחלטת, לנסות לקבע את האיבר הפגוע ולפנות את הנפגע לחדר מיון בהקדם האפשרי. אין לנסות למצוץ את הארס או להניח חוסם עורקים או קרח, ואסור לנסות לחבר בין שתי נקודות ההכשה או לעשות שימוש באלכוהול לחיטוי והרגעה. פעולות אלו עלולות להמריץ את מחזור הדם ולהגביר את התפשטות הרעל. הדבר נכון גם למקרים של עקיצת עקרב צהוב ועקרב שחור עבה זנב.

 

הכשות נחשים ועקיצות עקרבים עלולות לפתח תופעות כגון ירידה בלחץ הדם, חוסר יציבות ופגיעה נוירולוגית ואף למוות במקרים קיצוניים. לכן, קיימת חשיבות רבה לתשומת הלב למצב הפיזי של הילד או המבוגר, במיוחד במהלך טיולים, פיקניקים או באזורים חקלאיים שבהם הסיכוי להימצאות נחשים ועקרבים עולה בימי הקיץ.

 

כמו כן, רצוי שלא להפוך אבנים, לא להסתובב יחפים בין שיחים וחולות ולהיזהר באזורים חקלאיים. בטיולים רצוי להקפיד על נעילת נעליים גבוהות ולא סנדלים, וכך להימנע מסיכונים מיותרים.

 

 

"חשיפה לשמש במידה ותוך שימוש במסנני קרינה"

 

ד"ר מיכאל כהנא, מנהל מרפאת העור ב"הלל יפה", מסביר כי החשיפה לקרני השמש צריכה להיות במידה, תוך שימוש בקרמים בעלי מקדמי הגנה, משום שהיא עלולה להזיק.

 

חשיבות החשיפה טמונה בסיוע של קרני השמש "הטובות" לסינתזה של ויטמין D, החיוני לעור הגוף והפנים. עם זאת, כיום אנו מקבלים הרבה ויטמין D מן המזון ולכן אין צורך בחשיפה מוגברת כפי שהיה נהוג בעבר.

 

שימו לב תמיד למספר של מקדם ההגנה המצוין על אריזת הקרם כ-SPF (Sun Protection Factor). סימון זה מהווה קנה מידה לדרגת ההגנה של התכשיר בעת החשיפה לשמש. ככל שהמספר גבוה יותר, משך הזמן שהתכשיר מגן על העור ממושך יותר. אנשים שעורם בהיר – מומלץ כי יקפידו למרוח תכשירים בעלי מסנני קרינה שערכם המספרי גבוה ובתדירות רבה (אחת לשעה). חשוב לציין כי תכשירי הגנה בעלי מקדם הגנה גבוה הם, לעיתים, בעלי מרקם שומני ועלולים לגרום לצריבה בלתי נעימה על העור. ההמלצה של ד"ר כהנא היא להשתמש בקרם הגנה תוך התייחסות לזמן חשיפה משוער ולתדירות השימוש בו.

 

"אם בכל זאת התהוותה כוויית שמש, במיוחד אצל ילדים, אבל לא רק", מסביר ד"ר צבי שטיינר, מנהל היחידה לכירורגיית ילדים ב"הלל יפה", "מומלץ למרוח משחות מרגיעות ומקררות. במקרה של כוויות קשות יותר והופעת שלפוחיות רצוי לפנות לקבל טיפול רפואי על ידי גורם מוסמך. בכל מקרה, בדומה להמלצות לגבי כוויות מדוזות, אין לעשות שימוש בחומרים מחטאים כגון אלכוהול, שיכולים להגביר ואפילו לקבע את הנזק של השמש.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד