הדר דף הבית בלי JCI

בלי ידיים, בלי טעויות

המרכז הרפואי הלל יפה הוא הראשון והיחיד בישראל שמפעיל רובוט משוכלל המבצע את חלוקת התרופות למטופלים. היתרונות: מניעת טעויות בעת רישום ומתן תרופות, ופינוי זמן עבודה יקר לצוותים
9/04/2012

בחודש החולף הוכנסה לבית המרקחת של המרכז הרפואי הלל יפה מערכת רובוטית משוכללת המבצעת את חלוקת התרופות למחלקות השונות תוך ביצוע הצלבת מידע רפואי של המטופל עם המרשם שניתן על ידי הרופא המטפל. המרכז הרפואי הלל יפה גאה להיות הראשון, ונכון להיום, היחיד בישראל, שבו פועל רובוט מסוג זה , שעיקר יתרונותיו הם מניעה כמעט מלאה של אחת הבעיות השכיחות ביותר בעולם הרפואה – טעויות בעת רישום ומתן תרופות למטופלים. המערכת, שהוטמעה זה מכבר, בסיוע ובליווי משמעותי של חברת שרא"ל, מעמידה את בית החולים ובית המרקחת בחזית הטכנולוגיה, יחד עם מוסדות מהשורה הראשונה בעולם ומאפשרת לצוות הסיעודי רווח של שעות שהתפנו לטובת טיפול בחולים.

 

למה צריך את זה ואיך זה עובד?
ד"ר איל שוורצברג, מנהל שירותי הרוקחות ומערך המעבדות, מסביר: "במרבית בתי החולים בארץ, שיטת חלוקת התרופות היא אותה השיטה זה שנים – כל מחלקה מקבלת מבית המרקחת מלאי על פי בקשתה וצרכיה, ואז הצוות הסיעודי, בהתאם למרשמים הידניים או הממוחשבים שכותבים הרופאים בגיליונות המאושפזים, דואג ללקט את התרופות הנכונות, להכין אותן ולחלק אותן למטופלים. פעולות אלו גוזלות זמן רב מהצוות הסיעודי, ועלולות להביא לטעויות במתן התרופות בצמתים שונים – אי-הבנת כתב ידו של הרופא, בחירת תרופה שגויה, מתן מינון שגוי, או חוסר תשומת לב לתרופות צולבות. כמו כן, רישום התרופה על ידי הרופא מועד אף הוא לבעיות שונות, שעיקרן בחירת מינון שגוי שאינו מתאים למטופל ויחסי גומלין בלתי רצויים בין התרופות שנבחרו.    
 

הרוקח מזין את הוראות ההפעלה לרובוט

 

 "מכאן", ממשיך שוורצברג להסביר, "היתרון האדיר של הרובוט הוא ביירוט בעיות בטיפול התרופתי ובמניעתן טרם התרחשו. יתר על כן, עבודת ליקוט התרופות וחלוקתן הופכת להיות כולה באחריות בית המרקחת והרובוט ומאפשרת בקרת איכות בכמה צמתים

  1. בעת קבלת המרשם מהמחלקות – לאחר שהצוות הסיעודי מעביר את המרשם לבית המרקחת, רוקח מוסמך מזין אותו למחשב (מערכת בדיקת מרשמים קלינית), מוודא מינונים ובעיות אחרות ברישום התרופה ובטיפול התרופתי (אם יש). התוכנה במחשב מבצעת הצלבת מידע תרופתי עם נתוני האשפוז של המטופל לשם וידוא מתן התרופות הנכון ביותר, ללא כפילויות, התנגשויות או רגישויות בין התרופות שאותן מקבל המטופל.
  2. ליקוט התרופות ללא מגע יד אדם – לאחר הזנת המרשם מועברת הוראה לרובוט והוא זה שמלקט את התרופות במינון המדויק, תוך בדיקת תוקפן ושלמות אריזתן. לאחר מכן הוא מדפיס את הנחיות המרשם למטופל, כולל התאריך והשעה שבה יש ליטול אותן, ומצרף זאת בתוך שקית הרמטית הנושאת את פרטי המטופל ואמצעי זיהוי ברקודי. 
  3. בדיקת השקיות והעברתן למחלקה – השקיות האישיות מועברות למחלקה ומחולקות על ידי הצוות הסיעודי בעגלות ייעודיות הנושאות את שם המטופל. אם עזב מטופל, השקית מוחזרת בשלמותה לבית המרקחת, מוכנסת חזרה לרובוט, שם נבדקים שלמותה ותוקפה, ואז נעשית החזרתה למלאי לשימוש חוזר.

בעצם, נוצר מצב שבו ישנן מספר בקרות חיוניות בדרך – הן על המרשם, הן על תוקף התרופות, הן על המינונים, סוג התרופה, תוקפה והן על מצב שבו לא ייגרמו השלכה/אובדן של תרופות שלא נעשה בהן שימוש.

 

מעבר לכך, לצוות הסיעודי מתפנה זמן (מאות שעות חודשיות), שבעבר הושקע בהכנת התרופות וליקוטן לקראת חלוקתן למטופל, וכעת מושקע יותר בטיפול במאושפזים.   

 

    

מימין: מערך התרופות בארון, כפי שמסדר אותן הרובוט.
משמאל: סוף התהליך - השקית האישית עם התרופות שמקבל כל מטופל

 

ראשונים גם באיכות
המערכת הרובוטית, שהיא, כאמור, הראשונה מסוגה בישראל, משרתת כעת את כל המחלקות הפנימיות, ובעתיד הקרוב גם את האורתופדיות, הכירורגיות והמערך הנוירולוגי. הטמעתה והפעלתה של המערכת מתקיימות כיום בצורה חלקה ויעילה, הודות לשיתוף פעולה של המחלקות ותוך ממשק הדוק ועבודה מעמיקה עם מערכות המידע והמחשוב הקיימות בבית החולים, לשם מקסום המידע וניצולו היעיל.  
 

הטמעת הרובוט היא חלק מאסטרטגיה משולבת ששמה לה הנהלת בית החולים בקידום בטיחות המטופל תוך שיפור איכות הטיפול התרופתי, והיא המשכה הישיר של שיטת חלוקת התרופות " unit dose ", שפועלת זה מספר שנים במחלקות הפנימיות בהצלחה מרובה ומונעת טעויות ובעיות בטיפול התרופתי. בשיטה זו, מחולקות התרופות על ידי רוקחי בית המרקחת לתוך מגירות עגלת חלוקה ייעודית, על פי המינון שנקבע על ידי הצוות הרפואי ונבדק על ידי צוות בית מרקחת, ומועברות בשעות ייעודיות ישירות למחלקה. שיטה זו זיכתה את מערך הרוקחות בשנת 2009 בפרס האיכות והמצוינות של נציבות שירות המדינה. 

 

לבית המרקחת»

 

    

 

כתבה ששודרה בחדשות 2: "הרובוט שיודע לחלק תרופות", 9.4.12 

 

כתבה ששודרה בחדשות הוט 3 במרכז: "רובוט במרכז הרפואי הלל יפה", 12.4.12  

 

 

הכתבה: "מערכת Unit dose שמשווקת חברת שראל במרכז הרפואי הלל יפה" 

 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד