הדר דף הבית בלי JCI

חדש: מרפאה שתסייע באבחון ומניעת שבץ מוחי

במחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי הלל יפה נפתחה מרפאת TCD, שבה מתאפשר ביצוע הדמיה על קולית של כלי הדם התוך גולגולתיים, כחלק של בירור לסיבות לשבץ או לצורך בירור משלים של מחלות בכלי דם תוך גולגולתיים
12/05/2013
ד"ר שבתאי מבצע בדיקת הדמיה

המחלקה הנוירולוגית של המרכז הרפואי הלל יפה ממשיכה להרחיב את השירותים הניתנים על ידה לקהילה. בחודש החולף, נפתחה מרפאה העושה שימוש בטכנולוגיית ה- TCD (Transcranial Doppler ), זאת על מנת לאפשר למי שעברו שבץ מוחי, הגורם מספר 2 לתמותה בעולם המערבי, לבצע בדיקות הדמיה בלתי פולשניות, שעשויות לסייע במניעת השבץ הבא.


מהי בדיקת ה- TCD
?

 "בדיקת ה- TCD הינה בדיקה המאפשרת הדמיה של כלי הדם התוך גולגולתיים בצורה לא פולשנית בעזרת טכנולוגיית דופלר (גלי קול)", מסביר ד"ר סרג'יו שבתאי, סגן מנהל המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי הלל יפה ומנהל המרפאה החדשה. "השימוש במכשיר מאפשר זיהוי של מספר סיבות להיארעותו של השבץ המוחי בצורה מדויקת. דהיינו, האם האירוע המוחי נגרם עקב היצרות בכלי הדם התוך גולגולתיים, או האם הוא משני לקרישי דם (היכולים להגיע למוח ממקומות שונים ורחוקים בגוף)". עקב כך, ניתן להשתמש בטכנולוגיה  זו לטובת זיהוי מעבר קרישי דם בין חדרי הלב (patent foramen ovale), לצורך החלטה עתידית על ביצוע סגירת ה-PFO
בעזרת צנתור. במקרים של היצרות בכלי הדם התוך גולגולתיים, הבדיקה מאפשרת החלטה מדויקת יותר בנוגע לאפשרות לביצוע צנתור מוחי והרחבה של כלי הדם הפגוע.

כמו כן, במקרים החשודים כמוות מוחי, מכשיר ה-TCD  הוא כלי עזר משמעותי ביותר לצורך אבחון מדויק של הפרעת זרימת הדם במוח.

אוכלוסייה מיוחדת בה אפשר לבצע בדיקת TCD היא ילדים שסובלים ממחלת המטולוגית שעלולה לגרום לאירועים מוחיים בגיל צעיר (sickle cell disease), הבדיקה יכולה לאבחן בשלב מוקדם הפרעות בזרימת הדם התוך גולגולתית בילד הסובל ממחלה זו ולאפשר טיפול טוב יותר כדי למנוע שבץ בגיל צעיר."יש לציין", מדגיש ד"ר שבתאי, "שכיום ההנחיות של ארגונים הבינלאומיים שעוסקים במניעת שבץ מוחי לשימוש במכשיר TCD הינן חד משמעיות באשר לחיוניותו במניעה, אבחון וטיפול עתידי".


כיצד מתבצעת הבדיקה ומהם יתרונותיה?

קיימים שני סוגים של בדיקת TCD עיקריות – ללא הזרקה (סטנדרטית) ועם הזרקה. הבדיקה ללא הזרקה (סטנדרטית) בודקת בעזרת טכנולוגית דופלר (על קולית) דרך עצמות של הגולגולת את רוב כלי הדם הגדולים של המח. הסוג השני של בדיקה , הבדיקה עם  הזרקה של בועות אוויר יחד עם נוזל סטרילי דרך ווריד הינה מיועדת לגילוי נוכחות וחומרה של  מעבר בין חדרי הלב - PFO. כיום, מכשיר ה- TCD, שתפעולו דורש מיומנות ולמידה, הינו כלי חשוב וכמעט בלתי נפרד מהבירור הכולל של מחלות כלי דם של המוח, בעיקר אצל חולים שעברו שבץ מוחי ואירועים מוחיים, יחד עם בדיקות כגון CT מוח, MRI מוח, דופלר עורקי הצוואר, אקו לב וניטור דופק לב. היתרון המשמעותי של הבדיקה הוא שהיא אינה כוללת קרינה ויכולה להתבצע ליד מיטת החולה גם במצבים של אירוע מוחי חריף שדורשים טיפול תוך ורידי ממיס קרישי דם. בנוסף, היא יכולה להראות בזמן אמת את השיפור בזרימת הדם בכלי הדם החסומים במוח. כאמור, בשל דיוקה הרב, תוצאות הבדיקה מאפשרות לרופא לבצע אבחון יעיל יותר שבאמצעותו תתקבלנה החלטות עתידיות יעילות יותר עבור המטופל, כולל בדיקת הצורך בהתערבות לביצוע צנתור להרחבת כלי הדם במוח ואחרים.


איך מגיעים למרפאה בהלל יפה?

החלטה על צורך בביצוע בדיקת
TCD היא לרוב של נוירולוג , קרדיולוג  או רופא המשפחה של המטופל. ההגעה למרפאה הפועלת במרכז הרפואי הלל יפה בימי חמישי היא על-ידי קביעת תור באמצעות מזכירות המחלקה הנוירולוגית. על המטופל להצטייד בהפניה מהרופא המטפל ובטופס התחייבות מקופת החולים שלה הוא שייך (טופס 17).

 

 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד