הדר דף הבית בלי JCI

"קפה נגד כאב ראש – האומנם?"

"אם אני לא שותה קפה עד השעה 12:00 אני חוטף כואב ראש מהגיהינום". אם המשפט הזה מוכר לכם, זו בהחלט תגובה אפשרית של הגוף לאי-קבלת מנת הקפאין שלו בבוקר
22/07/2013
צריכה של עד שתי כוסות קפה ביום סבירה ואף מיטיבה
צריכה של עד שתי כוסות קפה ביום סבירה ואף מיטיבה

אם אתם שייכים לאלו שלעולם לא ידלגו על הקפה של הבוקר, אולי יש לכם סיבה טובה, כך על פי ד"ר ירון ריבר, מנהל המחלקה לנוירולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה. "הקפאין קיבל "שם" של חומר ממכר ולאו דווקא חיובי. אז נכון, יש בשתיית קפה ובצריכת קפאין מן ההתמכרות, אבל חשוב להבין שהקפאין בעל אפקטים מיטיבים לא מועטים. לראייה, כיום, גם תעשיית התרופות עושה בו שימוש לשם חיזוק הפעולה של כדור כזה או אחר".

 

 

קפאין טוב, קפאין רע

 

פעולת הקפאין בגוף היא כזאת שהוא נקשר לקולטני חומר שנקרא אנדוזין. זהו חומר טבעי בגוף האדם, המשמש כאבן בניין חשובה ביותר לאנרגיה לטובת ייצור חומרים כימיים שונים, בין היתר לחומצות גרעין, DNA ו- RNA. תוצאת החסימה של האנדוזין על ידי הקפאין היא תופעות כגון, עידוד קשב מפוצל, עלייה ברמת הערנות, עלייה בדופק, אפקט משתן, אפקט נוגד דלקת, הקטנת הנפיחות, כיווץ קל של כלי הדם תוך מוחיים, הקטנה של ממאירות לסרטן המעי הגס ועוד. "התוצאות הפחות חיוביות", מסביר ד"ר ריבר, "הן  היותו בעל אפקט שלילי לסובלים מיתר לחץ דם. עבורם צריכת קפאין מוגברת אכן עלולה להיות בעייתית".

 

אם נחזור לרגע לקפה של הבוקר ששכחנו לשתות ולכאב הראש שהתהווה לנו – כשאנו צורכים קפאין באופן קבוע, אנחנו מעלים את כמות הקולטנים לאנדנוזין והתוצאה היא שהחומר הטבעי בגוף שמתחבר אליהם, מאפשר הולכת יתר של איתותי כאב ומביא גם להתרחבות יתר של כלי הדם התוך-מוחיים. הרחבה שכזו היא כשלעצמה מקור לכאב ראש פועם. דהיינו, מהרגע שהרגלנו את מרכזי הכאב במוח לקפאין בכמות מסוימת ובזמן מסוים, היעדרו, ייצור מצב שמאפשר העברת כאב. ובניסוח פשטני: אי-שתיית הקפה עלולה ליצור כאב ראש. מדובר בכאב רקתי-מצחי, בעל עוצמה נמוכה, שפעמים רבות עובר תוך 20 דקות עם שתיית כוס קפה (בכוס קפה אחת יש 150 מיליגרם של קפאין – מנה שיש לה השפעה על מרכזי כאב במוח).

 

"אנשים באים אליי למרפאה עם תלונות על כאבי ראש דווקא בסוף השבוע, זמן שבו אין עליהם לחץ רגשי או פיזי כלשהו שעלול לגרום להם לכאב הראש", מציין ד"ר ריבר. "כשאני בודק את 'שגרת הקפה שלהם', מסתבר הרבה פעמים שבשבת הם מוותרים הקפה של הבוקר מסיבות שונות. הרבה פעמים אני מבקש מהם להקפיד על שתיית כוס קפה אחת לפחות לפני הצהריים, גם בסוף השבוע ובחופשות, בכדי להפחית את תדירות כאבי הראש". 

 

 

להפסיק לשתות קפה או לא להפסיק? – זאת השאלה

 

המלצותיו של ד"ר ריבר בנושא צריכת קפה הן כדלהלן:

  • המשיכו לשתות את הקפה שלכם בצורה קבועה ומתונה. רוצים להיגמל? – אף פעם לא בבת אחת, אלא בהדרגתיות. 

  • הימנעו עקרונית מצריכה העולה על 300 עד 400 מיליגרם של קפאין ביום. שימו לב לצריכת משקאות נוספים שבהם קיים קפאין (משקאות אנרגיה או קולה). צריכה של שתי כוסות קפה ביום היא סבירה.

  • אנשים שסובלים מיתר לחץ דם או הפרעות קצב, צריכים לנקוט זהירות יתר בצריכת קפאין. כמות של שתי כוסות קפה היא המגבלה הנכונה ביותר לאנשים אלו, אך במצבים מסוימים יש להימנע לחלוטין מצריכת קפה.

  • אנשים שלוקים באסטמה ונוטלים תכשירים המכילים אמנופילין (כמו תיאוטרים), צריכים אף הם לשים לב לצריכת הקפאין, משום שהאמנופילין שייך לאותה קבוצת חומרים כמו  הקפאין. שימוש בקפה במצב זה יכול להגדיל הסיכון לתופעות רעילות (הפרעות קצב בלב ופרכוסים). 

  • סובלים מכאבי ראש תכופים? יש לשקול אם הם נגרמים מצריכת יתר או מצריכה בלתי סדירה של קפאין ולשקול הפסקה של צריכת קפה.
 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד