הדר דף הבית בלי JCI

דווקא באביב: דלקות הריאה עדיין כאן

כמחצית מהמאושפזים במחלקת הילדים של הלל יפה סובלים מדלקות ריאה – ויראליות או חיידקיות. ד"ר עדי קליין מסבירה מהן הסיבות לדלקות הריאה, כיצד אפשר לטפל בהן ומדוע מומלץ להתחסן
18/03/2014

 
ד"ר קליין במחלקה. "חייבים לחסן"

חודש מרס הוא אמנם החודש הרשמי של האביב, שבו היינו מצפים למצוא את מחלות הריאה לסוגיהן הרחק מאחור, אבל מתברר שלמחלות הריאה אין בהכרח העדפה לעונה כזו או אחרת. עובדה – במחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה מאושפזים רבים (כמעט 50%) בשבועיים האחרונים הם ילדים הסובלים מדלקות ריאה – ויראליות או חיידקיות.

 

"דלקות ריאה אינן קשורות דווקא במזג האוויר, גם אם החורף נחשבת העונה השכיחה שלהן",  מסבירה ד"ר עדי קליין, מנהלת מחלקת הילדים של המרכז הרפואי הלל יפה, "עם זאת, מחלות אלו עלולות להחריף משמעותית אם לא יינתן טיפול הולם ובזמן סביר, ולכן גם 'מחוץ לעונה' עדיין רצוי לתת עליהן את הדעת".

 

למרות שהרוב המוחלט של הילדים המאושפזים במחלקה חוסנו (החיסון נכנס כחיסון שגרתי בסל התרופות בשנת 2009), מחלות הריאה עדיין שכיחות. בנוסף, מרבית הילדים הסובלים מדלקות הריאה הוויראליות הם מתחת לגיל שנתיים, והילדים בגילאי בית הספר הם הסובלים מדלקות חיידקיות. בשבוע החולף אף אושפזה ילדה שהיה צורך לבצע בה ניקוז באופן כירורגי עקב הצטברות נוזל בריאה.

 

מניעה – האם חייבים לחסן את הילד?

"נתחיל מהסוף", אומרת ד"ר קליין בטון נחרץ, "חייבים לחסן את הילד. למרות שכמעט כל הילדים שהגיעו אלינו חוסנו, הרי שדלקות הריאה שלהם יכלו להיות חמורות הרבה יותר ללא החיסון".

 

כאמור, החיסון שאושר לשימוש משנת 2009, ואף הורחב לכיסוי זנים שונים של חיידק הפנאומוקוק, הוריד באופן ניכר מעל ל-90% מהזיהומים מסכני החיים כגון דלקת קרום המוח וזיהום בדם. "הסיבה לכך שאנחנו נתקלים בדלקות ריאה היא התפתחות של זנים חדשים. אי לכך – ההמלצה בעינה – חסנו את הילד בזמן", היא מסכמת.

 

מה ההבדל בין דלקת ריאות חיידקית לדלקת ריאות ויראלית?

ברוב המקרים, כאשר מציינים דלקת ריאות מתייחסים לדלקת חיידקית. דלקת בדרכי הנשימה מסיבה ויראלית נקראת ברונכיוליטיס – זיהום ויראלי. ההבדל הוא קליני ונעשה בבדיקות דם ובתרביות דם הניטלות מהילד.

 

דלקת ריאות חיידקית הנגרמת על ידי פנאומוקוק. פנאומוקוק הוא החיידק השכיח ביותר במחלות הילדים. הוא גורם לדלקות אוזניים ולדלקות ריאה ומאופיין בביטוי ראשוני של חום, קשיי נשימה, ובהמשך כאבי בטן או חזה. בשלב מאוחר יותר מגיע גם השיעול. מחלה נוספת הנגרמת מאותו המחולל היא דלקת קרום המוח – מחלה שעלולה להיות קטלנית אם אינה מזוהה ומטופלת בזמן.

 

דלקת ריאות ויראלית נגרמת על ידי וירוס ה- RSV: וירוס ה- RSV גם הוא אחד השכיחים בילדים. המאפיינים: חום, שיעול, ולעתים נזלת קלה. כמו כן, עלול להיווצר קוצר נשימה גובר עד לכדי הזדקקות לסיוע במתן חמצן. מהלך המחלה הוא כשבוע ימים, ושיא חומרתה הוא בדרך כלל דווקא ביום הרביעי למחלה. ישנם מצבים שבהם יתלווה למחלה זיהום חיידקי משני שעלול לגרום לדלקות אוזניים ואף לדלקת ריאות. ביטויו של הווירוס קשה יותר בילדים עם מחלת רקע בדרכי הנשימה וכן בפגים ובילדים הסובלים ממחלות כרוניות שונות.

 

 
ד"ר קליין. "להיות עם היד על הדופק"

הטיפול בזמן המחלה

"הדבר החשוב ביותר", מציינת ד"ר עדי קליין, "הוא שההורים יהיו "עם היד על הדופק" כדי לוודא שהתערבות רפואית תינתן במועד. לאורך כל המחלה יש להקפיד על שתייה מרובה של הפעוט, ולוודא נתינת שתן בטווחים סבירים של לפחות כל 6 שעות. אם הפעוט לא נתן שתן מעל ל-6 שעות, הוא ככל הנראה מיובש ומומלץ לפנות לרופא המטפל או ,בשעות הערב והלילה, לחדר מיון".

 

מעקב נשימתי אחר הילד כולל ספירת מספר נשימות – לא השיעול הוא הגורם המחשיד, אלא הופעת נשימה מאומצת ומהירה. במקרה של מחלה חיידקית הטיפול הניתן הוא אנטיביוטי ולעתים תמיכה בחמצן. במצבים קשים ניתן הטיפול האנטיביוטי בצורה תוך ורידית.

 

במקרה של המחלות הנגרמות על ידי וירוסים, ההחלמה מהמחלה היא עצמונית. מכיוון שמדובר בווירוס אין טיפול אנטיביוטי, ולרוב הגוף מתגבר על המחלה בעצמו תוך מספר ימים (יומיים עד שבוע). כמו כן, אם יש ילד חולה בבית, יש להקפיד על היגיינה ורחיצת ידיים ואוורור הולם של הבית.

 

 

למחלקת ילדים» 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד