הדר דף הבית בלי JCI

ניתוח משמר פריון למטופלת עם סרטן צוואר הרחם

במרכז הרפואי הלל יפה נערך השבוע ניתוח ייחודי שכלל הסרת צוואר הרחם לאשה שחלתה בסרטן צוואר הרחם, אך הייתה מעוניינת בשימור פוריות והריון אפשרי בעתיד
18/07/2016

השבוע נערך במרכז הרפואי הלל יפה ניתוח שכמותו בוצעו מעטים עד כה בארץ – ניתוח לכריתת צוואר הרחם, ושימור הרחם במטופלת חולת סרטן צוואר הרחם. הניתוח נעשה באישה כבת 30, אשר לקתה בסרטן צוואר הרחם, ואשר עבורה הניתוח מציע אפשרות אמיתית להחלמה ולשימור פוריות. בניתוח זה מבוצעת כריתה מלאה של צוואר הרחם וחיבור של גוף הרחם ישירות לנרתיק. כמו כן מבוצעת כריתה מלאה של בלוטות לימפה אגניות.

 

לטובת הניתוח הוזמן פרופ' לזלו אונגר, רופא בעל שם עולמי מבודפשט, הונגריה, הנחשב למומחה בשיטת ניתוח זו, שהיא מורכבת וייחודית. לניתוח היה שותף הצוות הבכיר של מחלקת נשים: ד"ר אילן ברוכים, מנהל הגינקולוגיה והיחידה לגינקו-אונקולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה, ויו"ר האיגוד הישראלי לגינקולוגיה אונקולוגית, וד"ר שמואל אנדרמן, כירורג גינקולוגי בכיר.

 

"ניתוח לכריתת צוואר הרחם הינו פרוצדורה שאינה שכיחה עבור נשים שלקו בסרטן צוואר הרחם", כך על פי ד"ר אילן ברוכים, שמוסיף: "היארעות  סרטן צוואר הרחם נמוכה יחסית בארץ, כאשר יש כ-200 חולות חדשות בשנה. הטיפול המקובל בנשים שחלו בסרטן צוואר הרחם כולל כריתה רחבה של הרחם ובלוטות לימפה או קרינה וכימותרפיה. לאחר טיפולים אלה לא ניתן להרות, כמובן. לכן, הפרוצדורה שביצענו מוצעת רק לנשים בעלות סרטן צוואר הרחם בשלב מוקדם עם גידול קטן (פחות משני סנטימטרים) המעוניינות בשימור פריון. מכאן, שמדובר בניתוח נדיר יחסית בארץ". 

 

"מעבר לעובדה שדרושה מומחיות רבה בביצוע הניתוח", מסביר ד"ר ברוכים, "הרי שמעטות הן הנשים שעשויות להיות מועמדות מתאימות. הניסיון בארץ בניתוח זה מוגבל. במרבית הניתוחים שבוצעו עד כה בארץ הוזמן פרופ' אונגר לסייע. מבחינתנו, ביצוע הניתוח אצלנו, חשוב גם לשם למידת הטכניקה והאפשרות שנוכל , לבצעו בעתיד בעצמנו, אבל גם, אם לא בעיקר, להציע למטופלות הבאות בשערינו אופציה ניתוחית בעלת שיעור תופעות לוואי נמוך ושיעורי החלמה מצוינים".

 

 

הצוות בעת הניתוח. מימין לשמאל: ד"ר שמואל אנדרמן, פרופ' לזלו אונגר וד"ר אילן ברוכים

 

 

האישה שנותחה השבוע ב"הלל יפה", הינה צעירה שהסרטן אותר אצלה בשלב מוקדם יחסית, בעת בדיקה שנעשתה במרפאה בקהילה. היא הופנתה ליחידה לגינקו- אונקולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה להמשך בירור וטיפול. לאחר בירור מעמיק, שכלל ביופסיה של צוואר הרחם והדמיות, האבחנה אומתה. מכיוון שהיא הביעה בפני ד"ר ברוכים את רצונה בשימור פריון והריון עתידי, הרי שהאפשרות לביצוע הניתוח לכריתת צוואר הרחם, הייתה המתאימה ביותר עבורה.

 

"בעבר, בכדי לאפשר החלמה מסרטן צוואר הרחם, בעיקר בשלבים מוקדמים, היה מקובל לבצע כריתה רחבה של הרחם עם צוואר הרחם", מציין ד"ר ברוכים. "בשנים האחרונות החלו הרופאים לעשות שימוש בטכניקה ניתוחית מורכבת, שבה מבצעים כריתה של צוואר הרחם וחיבור של גוף הרחם ישירות עם הנרתיק. באופן כזה משמרים את הרחם ואישה שעברה את הניתוח יכולה  להרות וללדת בניתוח קיסרי".

 

כאמור, הניסיון בניתוחים כגון אלו מוגבל בארץ ונעשה במקרים מעטים. גם בעולם הוא נעשה, לרוב, במרכזים רפואיים גדולים בלבד. פרופ' לזלו אונגר נחשב לכירורג המוביל בעולם לניתוח זה, ומספר מרכזיים רפואיים בארץ כבר עשו שימוש בשירותיו.

 

היחידה לגינקו- אונקולוגיה החלה לפעול במרכז הרפואי הלל יפה לפני כשנתיים במסגרת מחלקת נשים ויולדות. היא מספקת מענה בכל תחומי הטיפול הנדרשים בתחום האונקולוגי ועובדת בשיתוף היחידה האונקולוגית של המרכז הרפואי וכן בשילוב מומחים מתחומים שונים, בהתאם לצורך.

 

"ביחידה חשוב לנו לאפשר לנשים פתרונות מיטביים למחלתן", מסכם ד"ר ברוכים. "אני, האחות המתאמת מימי גלמן וכל הצוות שלנו פעלנו במקרה זה כיחידה מגובשת, כמו גם ההנהלה, שנרתמה מיד להבאתו של פרופ' אונגר לארץ לביצוע ההליך. עניין זה הוא, מבחינתי, אפיק נוסף שמאפשר לנו ליצור מסגרת אחידה, תומכת ומקצועית, לכל מי שנדרשת לכך". 

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד