הדר דף הבית בלי JCI

"נשיפה וטיפול"

המכון לגסטרואנטרולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה מציג: בדיקת נשיפה חדשה ומהירה שמאתרת את חיידק הקיבה השכיח הליקובקטר פילורי – 20 דקות בלבד ואפשר להתחיל לטפל
17/01/2017

במכון לגסטרואנטרולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה הוכנסה לאחרונה בדיקה חדשה, יעילה ובעיקר מהירה, לאיתור של אחד מהחיידקים השכיחים ביותר בקיבת האדם – הליקובקטר פילורי, חיידק שעלול לגרום לנזק לא מועט במערכת העיכול ובכלל.

 

"מדובר בחיידק קטן עם שם ארוך, שיש לו יכולת שרידות גבוהה בקיבה, כזו שעלולה לגרום לבעיות משמעותיות בדרכי העיכול", מסביר ד"ר אורן גל, סגן מנהלת המכון לגסטרואנטרולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה. "אבחון וטיפול נקודתי יכולים למגר אותו ולחסוך אי-נוחות, כאבים ועוד. בדיקת הנשיפה החדשה מאפשרת לקבל תוצאות להימצאות החיידק תוך 20 דקות, ובכך להתחיל טיפול ולא לחכות זמן רב לתוצאות, כפי שמקובל בשיטות הבדיקה האחרות.

 

 

מהו ההליקובקטור הפילורי?

 

מדובר בחיידק אשר ידוע ביכולתו לשרוד בסביבה החומצית של קיבת האדם. שכיחותו עולה עם הגיל, ומקובל לחשוב כי בארצות מפותחות שיעור האנשים אשר נושאים בקיבתם את החיידק מגיע לכדי 40% ויותר. בארצות מתפתחות, שיעור זה אף גבוה מכך. דרך ההדבקה אינה ברורה לחלוטין. קיים מרכיב פקו-אוראלי, דהיינו, ייתכן קשר בין היגיינה לקויה או מעבר החיידק מאדם לאדם דרך הרוק או הצואה. רוב האנשים אשר נושאים את החיידק בקיבתם לא יפתחו תסמינים.

 

עם זאת, החיידק מעורב או עלול לגרום לחלק מהאנשים הנושאים אותו לתופעות הבאות:

  • דלקת או היווצרות כיבים בקיבה או בתריסריון, אשר עלולים להתבטא במגוון רב של תסמינים, מכאבי בטן, בחילות והקאות, ועד דימום ממערכת העיכול העליונה.
  • חיידק שהוא קרצינוגן – דהיינו, חיידק העלול לגרום לממאירות של מחלות דוגמת סרטן הקיבה או לימפומה של רירית הקיבה.
  • יש לציין כי טיפול יעיל בחיידק עשוי להביא להחלמה מהירה וכן לירידה בשיעור התפתחות מחלות ממאירות אלו. 

 


מכשיר הנשיפה החדש בהלל יפה. בדיקה פשוטה וקצרה

 

 

 

כיצד מאבחנים את החיידק?

 

"קיימות מספר דרכים ידועות לאבחון החיידק", מסביר ד"ר גל:

 

בדיקת גסטרוסקופיה – החדרת אביזר צינורי אשר מכיל סיב אופטי דרך הפה, ונטילת דגימת רקמה (ביופסיה) אותה ניתן לעבד במעבדה פתולוגית או בערכה ייחודית אשר מוודאת נוכחות החיידק. זוהי גישה פולשנית, הדורשת, לרוב, ביצוע סדציה ("הרדמה קלה" או "טשטוש") והכנה של המטופל (צום של כשמונה שעות).

 

טיפולים שאינם פולשניים -

בדיקת דם – להימצאות נוגדנים. בדיקה מוגבלת בשל העובדה שכל מפגש עם החיידק עשוי להביא ליצירת נוגדנים, ולא ניתן להבדיל בין זיהום פעיל לבין חשיפה קודמת.

בדיקת צואה – לאיתור אנטיגן (חלבון אשר קשור בחיידק).

תבחין נשיפה – כשמו כן הוא, איסוף דגימת נשיפה ועיבודה לטובת קבלת תוצאה.

 

עד כה התוצאות היו גם הן מתקבלות לאחר כעשרה ימים בלבד. כיום, עם המכשיר החדש, מתקבלת תוצאה תוך 15 עד 20 דקות בלבד. 

 

 

כיצד מתבצעת בדיקת הנשיפה החדשה?

 

הבדיקה מתבצעת במכון לגסטרואנטרולוגיה ב"הלל יפה", אליה מגיע הנבדק לאחר שהוא בצום של שעה אחת בלבד. הנבדק מתבקש לשתות כוס של משקה מעט חמצמץ (בשל נוכחות חומר ייעודי אשר חיוני לבדיקה). לאחר מכן הנבדק יושב ומחברים לו צינוריות פלסטיק זעירות אשר מונחות בפתחי הנחיריים, דרכן מתבצע הניטור של הגזים הננשפים מהריאות. בתום 15 עד 20 דקות מתקבל גרף עם תוצאת התבחין (נוכחות או היעדר נוכחות הליקובקטר פילורי).

 

במידה שאכן התגלתה נוכחות של החיידק, הטיפול בו כולל שילוב של מספר סוגי אנטיביוטיקה יחד עם תרופות להורדת חומציות הקיבה. טיפול זה נמשך לרוב בין שבוע לשבועיים.   

 

הבדיקה ניתנת לביצוע בצירוף טופס הפניה מהרופא המטפל, וכן טופס הסכמה של המבטח הרפואי/ קופת חולים (טופס 17).

 

למידע נוסף ולקביעת תור לביצוע הבדיקה, ניתן ליצור קשר בטלפון שמספרו: 04-6304480, 04-6304683, 04-6304680, פקס. 04-6304408.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד