הדר דף הבית בלי JCI

מתמודדים יחד עם הכאב שלך

יחידת הכאב של "הלל יפה" פותחת קבוצת התמודדות לנשים הסובלות מתסמונת הפיברומיאלגיה – מחלה הגורמת לכאב מפושט במערכת השרירים והשלד ואשר פוגעת משמעותית באיכות החיים
23/04/2017


ד"ר איילת מדברי

כאבי שרירים מפושטים בגוף, רגישות משמעותית בלחיצה, אפילו עדינה ביותר, בנקודות שונות בגוף, קיפאון בתנועות קימה, הפרעות שינה, עייפות כרונית, הפרעות ריכוז וזיכרון ועוד – כל אלו מאפיינים את תסמונת הפיברומיאלגיה, תסמונת ממנה יסבלו בין שניים לארבעה אחוזים מכלל האוכלוסייה. ביחידת הכאב של המרכז הרפואי הלל יפה, מוקמת בימים אלו קבוצת תמיכה ייעודית לנשים הסובלות מהמחלה, אשר מטרתה סיוע להתמודדות עם המחלה בדרכים שאינן תרופתיות בלבד.

 

"התסמונת או המחלה שכיחה יותר בנשים מאשר בגברים, והסיבה להופעתה אינה ידועה באופן מלא, אם כי ידוע שיש מרכיב גנטי-משפחתי", מסבירה ד"ר איילת מדברי, מנהלת יחידת הכאב במחלקה הנוירולוגית של המרכז הרפואי הלל יפה, שיזמה את הקבוצה ומלווה אותה. "בנוסף, גורמים כגון ניתוח, מחלה קשה ולחץ נפשי עלולים לשמש כזרז להתפרצותה". 

 

 

קשה לאתר וקשה לטפל

 

הקושי העיקרי של הסובלים מפיברומיאלגיה הוא באבחונה, ובעצם בהכרה בכך שהכאב ממקור פיזי אמיתי. לרוב, החולים עוברים מסלול ארוך של בדיקות – בדיקות דם, דימות ואחרות, נבדקים על ידי מגוון רחב של רופאים מומחים שונים כגון נוירולוג, ראומטולוג, אורתופד ורופא כאב, שלא מיד מצליחים לאתר מקור לכאב. יתר על כן, פעמים רבות כל הבדיקות מסתמנות כתקינות לחלוטין, אך החולה עדיין סובל מכאבים הפוגעים משמעותית באיכות חייו – אישית, מקצועית ומשפחתית. חולים רבים מפתחים דיכאון וחרדה, סובלים מזלזול וחוסר אמון של הממסד הרפואי ושל הסביבה.

 

"החולים בפיברומיאלגיה נתפסים כמפונקים ובכיינים", מספרת ד"ר מדברי, "חסרה להם לגיטימציה לכאב, מה שגורם להחרפת מצבם. אני נתקלת במטופלים שאומרים לי שהם כבר היו מעדיפים להיות חולים במחלה קשה כמו סרטן, העיקר שכבר יאמינו להם שכואב להם ושהם יזכו לטיפול מקל אמיתי כלשהו".

 

 

מה עושים? מטפלים ותומכים

 

כאמור, אין בדיקה אשר באמצעותה ניתן לאבחן פיברומיאלגיה. אם כי משעה שאובחנה, הרי שקיימים טיפולים תרופתיים ולא תרופתיים כגון פעילות גופנית מתאימה וטיפול רגשי. יש לציין כי למחלה אין פתרון חד-משמעי, וכי הלוקים בה בעצם "לומדים לחיות איתה".  

 

מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי מערכת הכאב של אנשים אשר סובלים מפיברומיאלגיה עברה תהליך של ריגוש יתר ולכן מופעלת בקלות יתר ובצורה מוגזמת עד כדי כך שגם גירויים שאינם מכאיבים, מפעילים את מערכת הכאב, כלומר כואבים.

 

קבוצת התמיכה המוקמת בימים אלו במסגרת יחידת הכאב, ייעודית לנשים הסובלות מפיברומיאלגיה ומטרתה תמיכה והקניית כלים להתמודדות עם המחלה ולשיפור איכות החיים. בקבוצה יתקיימו בין 10 ל-12 מפגשים חד-שבועיים. המפגשים יונחו על ידי ד"ר איילת מדברי, מומחית ברפואה לשיכוך כאב, ובשיתוף פסיכותרפיסטית, וכן אחות המשמשת כמתאמת נושא כאב ב"הלל יפה". המפגשים הם בעלות סמלית ובאווירה רגועה ואישית.

 

לפרטים נוספים ולהרשמה ניתן לפנות בטלפון שמספרו: 04-6304262.

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד