דלג על Banners
Banners
לוגו וסלוגן חדש דף הבית
דלג על בר עליון משנה
בר עליון משנה
דלג על חיפוש
חיפוש
דלג על בר עליון
בר עליון

חג שבועות - חגיגה של גבינות. האומנם?

אחד החגים האהובים בלוח השנה הוא חג שבועות - הלוא הוא "חג הגבינות", שבו כדאי לשים לב לתופעות כמו עקצוצים בגרון או אדמומיות בפנים לאחר הביס מעוגת הגבינה, שכן הדבר יכול להעיד על אלרגיה
3/06/2019

בקרוב נחגוג כולנו את חג השבועות והגבינות. נשב סביב שולחן ססגוני, עמוס בכל טוב, עם שלל מאפים ופשטידות חלביות, סלטים עשירים וצבעוניים ועוגות גבינה עשירות. אולם, יש לא מעט אנשים אלרגיים לחלב שעבורם חג השבועות הופך בעייתי, לפחות בכל הקשור למאכלים החלביים. ישנם מספר מזונות שכיחים שנחשבים אלרגניים יותר, ביניהם חלב פרה, בוטנים, שומשום, ביצים, דגים, פירות ים, שקדים, אגוזים ופירות כגון קיווי ואפרסק.

 

"בשנים האחרונות חלה עלייה במספר החולים במחלות בעלות אופי אלרגי. בין 20 ל-30 אחוזים מהאוכלוסייה סובלים ממחלות אלרגיות, כאשר אלרגיה למזון מהווה בין 1% ל-1.5% מתוך אותן מחלות, בעיקר בקרב ילדים ותינוקות", מציינת מנהלת השירות לאלרגולוגיה ואימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה ד"ר ורד שיכטר-קונפינו.

 

 

סוגים של אלרגיה למזון

ישנם שני סוגים של אלרגיה: האחד בא לידי ביטוי בתגובה מידית של הגוף (דקות עד מספר שעות מאכילת המזון). התגובה יכולה להופיע כעקצוץ בחך, תפרחת מפושטת בעור, גודש בעיניים, דמעת, הקאות, שלשולים, צפצופים בדרכי הנשימה, וגם בתגובה קשה ואף מסכנת חיים, המכונה אנפילקטית. הסוג השני מתבטא בעיקר בתופעות הקשורות למערכת העיכול, כמו הקאות ושלשולים, לפעמים גם שלשול דמי, המופיעות מספר שעות עד ימים אחדים לאחר החשיפה. האלרגן הנפוץ הגורם לסוג זה של אלרגיה הוא חלבון חלב פרה.

 

 


ד"ר ורד שיכטר קונפינו בבדיקת אלרגיה במרפאה בהלל יפה

 

 

אבחון וטיפול

הורים לילדים המאובחנים עם אלרגיה למזון נתקלים בקשיים רבים בשל הצורך להשגיח על ילדם שלא ייחשף למזון אליו הוא אלרגי בשום צורה. לפעמים קשה מאוד לזהות שמדובר באלרגיה, כיוון שהתופעות הקשורות בה אינן מופיעות מיד עם החשיפה לאלרגן. במקרים אחרים הביטוי העיקרי שלה הוא חוסר שגשוג ונדרש זמן לגלות מדוע הילד אינו עולה במשקל, בעיקר באלרגיה מהסוג השני.

 

כאשר עולה חשד לאלרגיה, יש לפנות לרופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה לצורך ביצוע טסטים לאותו מזון חשוד. במידה שהטסטים יוצאים שליליים ועדיין קיים חשד, ניתן לחשוף את הילד למזון במסגרת השגחה רפואית (מבחן תגר) ולצפות אם יש תגובה.

 

לעתים, טיפול אנטי-היסטמיני בטיפות פנסטיל יכול להספיק אם מתפתחת תגובה של תפרחת בלבד, אך אם מתפתחים תסמינים כמו קוצר נשימה, הרגשה של חנק או עילפון - יש צורך בזריקת אדרנלין. ילדים אלרגים למזון מצוידים במזרק אפיפן ועל המבוגרים האחראים לדעת כיצד להשתמש בו במידת הצורך.

 

 

אלרגיה - זה לתמיד?

אלרגיה למזון עשויה לחלוף, אם כי תלויה בסוג האלרגיה ובגורמי סיכון נוספים. האלרגיה מהסוג השני חולפת ב- 90% עד 100% מהמקרים ועד לגיל שנתיים-שלוש. גם אלרגיה מידית לחלק מהמזונות נוטה לחלוף. לדוגמה, אלרגיה מידית לחלב פרה, חולפת בכ-70% מהמקרים עד גיל חמש.

 

לסיום, ד"ר שיכטר-קונפינו מציינת כי "אלרגיה למזון שכיחה יותר במשפחות בעלות רקע במחלות אטופיות, כגון אסטמה נשימתית, נזלת אלרגית, אטופיק דמרטיטיס (אסטמה של העור) ועוד, ולכן הסיכוי לפתח אלרגיה למזון בילד ממשפחה אטופית גבוה יותר. עם זאת, אלרגיה למזון יכולה להופיע גם אם לא קיים רקע אלרגי בכלל".

 

רגע לפני ארוחת החג, היו ערניים כלפיכם ובפרט כלפי ילדיכם, בכל הקשור לאכילת מאכלים חדשים העשויים לעורר תגובה אלרגית.

 

למידע נוסף וקביעת תור למרפאת האלרגיה צרו קשר עם מוקד זימון התורים שמספרו: 6742*.

 
הדפסשלח לחבר

עוד ב"מה חדש"

דלג על Banners
Banners
בית ספר לסיעוד
דלג על Banners
Banners
נשים ויולדות
דלג על Banners
Banners
ילדים
דלג על Banners
Banners
רפואה משלימה
דלג על Banners
Banners
סרטונים
דרונט בניית אתרים
דלג על בר תחתון
בר תחתון
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד