הדר דף הבית בלי JCI

מכונה אחת - שני אנשים

צוות המחלקה להנדסה רפואית של המרכז הרפואי הלל יפה מצא פתרון מקורי ופשוט לבעיית מכונות ההנשמה. הרעיון הועלה ונבדק ביום חמישי האחרון והוא כרגע בבחינת מוצא ברירת מחדל
30/03/2020

בימים אלו עוסקת מערכת הבריאות כל העת בחיפוש אחר פתרונות לעלייה בכמות המונשמים עקב נגיף הקורונה. במרכז הרפואי הלל יפה, אשר אנשיו עוסקים כל העת בהיערכות והעלאת רמת המוכנות בכל הקשור לנגיף הקורונה, הגיעה בשורה בנושא מכיוון כמעט בלתי צפוי – אנשי המחלקה להנדסה רפואית. מדובר במחלקה ששגרת יומה היא טיפול בכל הטכנולוגיות והמכשור הרפואי בבית החולים – הטמעה, תיקון והתקנה.

 

סוגיית כמות מכונות ההנשמה למול העלייה בחולים שיזדקקו להנשמה עקב נגיף הקורונה לא פסחה גם על צוות המחלקה, שמצאו פתרון פשוט אך יצירתי – השמשת מכונת הנשמה אחת כך שתוכל לשרת שני מטופלים בו זמנית. האמצעים – יצירת שני מפצלים נפרדים למתן הנשמה, במכונה אחת. המכונה תנשים בקצב נשימות, ריכוז חמצן ונפח הנשמה אשר ייקבעו על ידי הרופא המטפל. הדבר מתאים לחולים שלא נושמים באופן עצמוני, דהיינו, חייבים מכשיר הנשמה בתלות מלאה.

 

"זה אמנם נשמע לא מתוחכם במיוחד", מסביר אסי חליבה, מרכז תחום הנשמה והרדמה במחלקה להנדסה רפואית של המרכז הרפואי הלל יפה, וזה בוודאי לא המצב שהיינו רוצים שיהיה, כי האידיאל הוא מכונה אחת לאדם אחד, אבל זה פתרון מעשי, הגיוני, למטופל או לצוות, בהינתן מצב שבו קיים חוסר במכונות הנשמה ועלייה בקצב המטופלים להם נדרשת הנשמה".

 

את "ניסוי הכלים" הראשון ביצעו טכנאי מחלקת הנדסה רפואית אסי חליבה ויגאל ווינר כבר ביום חמישי האחרון, בהצלחה, כמובן. בתחילת השבוע, הועלה הרעיון כאופציה גם בבתי חולים בארה"ב, הסובלים ממחסור חמור במכונות הנשמה.

 

 


אסי חליבה (משמאל) ויגאל ווינר לצד מכונת ההנשמה המפוצלת

 

 

איך זה עובד?

 

"יצרנו שני מפצלים לכניסה הבודדת של המכשיר, ולמעשה נוצרה כך הכפלה של הכניסות והיציאות של מתן הגז במכונה. את המכשיר עצמו מכוונים לנפח הנשמה כפול, ובנוסף, ניתן לכוון את קצב הנשימות, ריכוז החמצן ועוד. המערכת יוצרת הפרדה מוחלטת בין מטופל למטופל, מה שגם יוצר אי-העברה של זיהומים", מסכם חליבה את הפעולה שנעשתה ואת המחשבה שמאחוריה.

 

"הפתרון היצירתי והפשוט עבר כ'אש בשדה קוצים' בין המחלקות להנדסה רפואית של בתי החולים, שהתלהבו מהרעיון במידית", מציין מנהל המחלקה להנדסה רפואית של המרכז הרפואי הלל יפה בצלאל מיירנץ, "כולנו מקווים כי לא יהיה צורך בפתרון יצירתי זה, אבל עדיף להתכונן ולמצוא פתרונות חלופיים, בכל מקרה. אני גאה בצוות שלי ובחשיבה מלאת המעוף שלהם".

 
הדפס

עוד ב"מה חדש"

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
חיוג מקוצר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד