הדר דף הבית בלי JCI

אורולוגיה ומין - שאלות ותשובות

מהן דליות האשך (varicocele), מה הסיכונים והבעיות וכיצד ניתן לטפל בזה?

דליות האשך (varicocele) הינן הרחבה של הוורידים המנקזים את הדם מהאשכים. הדליות מופיעות כתוצאה מאי-ספיקה מסתמית של הוורידים או מפאת ניקוז איטי של הדם הוורידי מהאשך למערכת כלי הדם הכללית. הן עלולות להופיע באשך אחד או בשניהם, אך לרוב מופיעות באשך השמאלי בלבד.

 

במקרים רבים הדליות אינן גורמות לתסמינים כלשהם ואף אינן מאובחנות. במידה שהרחבת הוורידים תהיה משמעותית, ייתכן שייגרם לאשך נזק. הנזק יתבטא בהקטנה בגודלו, וכן האשך יהיה רך יותר. במקרים אלו תיתכן פגיעה באיכות הזרע וזאת משום עליית הטמפרטורה בשק האשכים כתוצאה מההפרעה של ניקוז הדם הוורידי. בבדיקה ממששים בדרך כלל את הוורידים המורחבים.

 

שכיחות הווריקוצלה הינה 10% באוכלוסיית הגברים. גבר שאובחן כסובל מבעיה זו צריך להיבדק על ידי רופא אורולוג. במידה שנמצאה פגיעה באשך או שאיכות הזרע אינה תקינה, עליו לעבור ניתוח, שבו מבוצעת קשירה של הווריד המורחב. במידה שהאשך תקין ואיכות הזרע טובה, אין צורך בניתוח, אלא במעקב בלבד.

לראש העמוד לראש העמוד

מהם תסמיני גיל המעבר אצל גברים?

קיימות שתי תופעות שעשויות להעיד על שינויים פיזיולוגיים הקשורים לגיל המעבר:

 

1. הפרעות במתן שתן: מגיל 19 מתחילה הערמונית (הפרוסטטה), הממוקמת ליד כיס השתן, לגדול. ככל שהיא גדלה יותר, כך היא חוסמת יותר את מעבר השתן מכיס השתן החוצה, ויוצרת בעיות בהוצאת שתן. עם הגיל הולכת ועולה הסבירות להיווצרות המצב הזה.

 

2. בעיות בתפקוד המיני: עם העלייה בגיל מתרחשת ירידה בתדירות הצורך והיכולת לקיים יחסי מין. קיימת עייפות של הגוף, ולכן גברים רבים חווים ירידה גם בחשק המיני. 

 

לשתי התופעות יש קשר ישיר להורמון הטסטוסטרון – ההורמון הגברי. הורמון זה אחראי, בין השאר, על ייצור תאי זרע, על החשק המיני ועל מצב השרירים. 

 

שינוי נוסף אצל גברים הוא הידלדלות השרירים. גברים רבים שהיו רגילים להיות רזים כל ימי חייהם מגלים בשלב מסוים כי פיתחו כרס קטנה, למרות שהם עדיין רזים כמו קודם. תופעה זו קשורה להידלדלות הפיזית של השרירים ויכולה אף היא להוות נורת אזהרה על הופעתו של 'גיל המעבר'.

לראש העמוד לראש העמוד

אני בן 72, בריא בד"כ, עוסק בספורט ועובד. לפני שנתיים עברתי ניתוח במעי הגס עקב גידול סרטני. הניתוח עבר בהצלחה ואין לי גרורות. לפני הניתוח קיבלתי הקרנות ורדיותרפיה וכדורי קסלודה במשך כחודשיים, ואחריו טופלתי בקסלודה כחמישה חודשים. הבעיה היא שמאז הניתוח אין לי פליטה ואין לי תחושת סיפוק. אני כן חווה תשוקה ויש לי זקפה. האם יש פתרון לבעיה?

 

ד"ר רונן רוב, מנהל המחלקה לאורולוגיה של המרכז הרפואי הלל יפה:

 

"ידוע שתרופות כימותרפיות וקרינה עלולות לפגוע במנגנוני השפיכה והזקפה. עם זאת, לא ציינת בשאלתך האם הניתוח שעברת במעי הגס היה באזורים הנמוכים שלו, כמו פי הטבעת, וכן לא ציינת האם טיפולי ההקרנות כוונו לאזורים אלו. אם כן, אזי תיתכן השפעה או פגיעה במערכת העצבים באזור הגינטליה (אברי המין). בדומה, ישנן תרופות שעלולות להפריע לשפיכה, שייתכן שאתה נוטל.  

 

"אם אכן זהו המצב, ומכיוון שישנם פרמטרים רבים נוספים שלא ציינת היכולים להוות מקור לבעייתך, רצוי שתפנה לייעוץ אורולוגי ותשלב עימו גם ייעוץ וטיפול סקסולוגי במרפאה ייעודית".  

לראש העמוד לראש העמוד

מהי וגיניסמוס?

ד"ר רונן רוב, מנהל המחלקה האורולוגית ב"הלל יפה", ומירי קרייזמן, מטפלת מינית מוסמכת:

 

"וגינסמוס היא התכווצות בלתי רצונית של שרירי פתח הנרתיק בתגובה לניסיון החדרת איבר המין הגברי. 'לא רצונית', שכן האישה כן מעוניינת בקיום יחסי מין מלאים הכוללים חדירה, ועל כן המצב מוגדר כבעיה בתחום התפקוד המיני".

לראש העמוד לראש העמוד

מהן הסיבות לווגינסמוס?

ד"ר רונן רוב, מנהל המחלקה האורולוגית ב"הלל יפה", ומירי קרייזמן, מטפלת מינית מוסמכת:

 

"המקורות של הבעיה יכולים להיות שונים, הם עשויים לנבוע מסיבות פסיכולוגיות וגם מסיבות פיזיולוגיות, אף שהן נדירות יותר. 

 

בין הסיבות הפסיכולוגיות אפשר למנות חוויה לא נעימה בעבר, ניצול מיני, כאבים בניסיון מיני ראשון או בבדיקה גינקולוגית וגינאלית, פחד קיצוני מחדירה בשל אמונה/תחושה שהנרתיק קטן מדי לחדירה של הפין, פחד מהיריון, קשיים בקשר הזוגי, חוסר באינטימיות, קונפליקטים, חוסר התאמה מינית, חינוך נוקשה, אדיקות דתית, מעגל סגור של פחד-לחץ-פחד, דיכאון וחרדה (המקושרים לפוביות נוספות) ועוד.  

 

סיבות פיזיולוגיות אפשריות הן מחלת האנדומטריוזיס, קרום בתולים שאינו בתוק לחלוטין, היווצרות דלקת באזור הכניסה לנרתיק (וסטיבולום), או קיומה של מחיצה בפתח הנרתיק". 

 

עוד על "וגינסמוס"»

 

לראש העמוד לראש העמוד

מהן ההפרעות בתפקוד המיני השכיחות בגיל המבוגר ומהו הטיפול בהן?

ד"ר רונן רוב, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז הרפואי "הלל יפה":

 

"מגילאי 40-50 אנו נתקלים במצבים בלתי נמנעים של הזדקנות גופנו. התופעות והשינויים הפיזיולוגיים העלולים להופיע בגיל המבוגר שונות ודומות בין הגברים לנשים:

 

בהתייחס לתפקוד המיני, אצל הגבר – עלולה להופיע פגיעה במנגנון הזקפה של איבר המין כתוצאה מהסתיידות העורקים המספקים דם לפין או עקב מחלות מסוימות כגון סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. הזקפה יכולה להיחלש, או, במקרים קיצוניים, להיעלם באופן מוחלט. במקרים אלו חשוב לבצע בירור רפואי שיכלול בדיקה גופנית, בדיקות דם ובדיקות ספציפיות לפי הצורך. בדומה, תרופות מסוימות עלולות לפגוע בזקפה ולכן חשוב לברר גם נקודה זו. 'מוריד חשק' נוסף קשור לירידה ברמת הטוסטסטרון בגוף וגם לשינוי דימוי הגוף של הגבר בעיני עצמו לאורך השנים.

  

אצל האישה – כתוצאה משינויים הורמונאליים של גיל המעבר, בעיקר עקב ירידה בהפרשת הורמון האסטרוגן, עלול להופיע יובש בנרתיק שיקשה על קיום מגע מיני, ואף יגרום לכאב בעת קיום המגע. גם אצל הגבר וגם אצל האישה יכולה להופיע ירידה בחשק המיני, זאת עקב מצבי חולי, חרדה ודיכאון. ישנן נשים שמסיבות שונות נאלצות לעבור ניתוח לכריתת הרחם. ניתוח מסוג זה גורם לירידה ניכרת ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון בשל פגיעה באספקת דם לשחלות וכך גם לירידה בחשק המיני". 

 

עוד על מין ומיניות בגיל השלישי»

לראש העמוד לראש העמוד
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד