הדר דף הבית בלי JCI

פריצת דיסק: לא לדחות את הניתוח

מחקר עדכני שבוצע במרכז הרפואי הלל יפה לגבי ניתוחים בפריצות דיסק קובע: איחור בביצוע ניתוח להרחקת דיסק פרוץ מפחית משמעותית את הסיכויים להחלמה מהירה ומלאה

מטופלים רבים המאובחנים כסובלים מפריצת דיסק אינם ממהרים להגיע לניתוח, גם אם קיימת המלצה לכך. במחקר ראשוני מסוגו, שערך ד"ר יורם פולמן, מנהל המחלקה אורתופדית ב' במרכז הרפואי הלל יפה ומומחה בתחום עמוד השדרה, נמצא כי ביצוע הניתוח, למי שהומלץ לו על כך, בפרק זמן שאינו עולה על שמונה שבועות, מביא לשיעור החלמה של כ-96%.

בקע דיסק חולייתי הנו הגורם לכאב גב בכחמישה אחוזים מכלל המקרים בעניין זה. נתון ידוע הוא שרבע מכלל המנותחים לתיקון פריצת דיסק אינם זוכים להקלה משמעותית בכאב. כלומר, אינם משיגים תוצאה מקווה גם כאשר הניתוח נעשה על פי כל הכללים ולא נראית סיבה אובייקטיבית למצב זה.  

למרות נתון משמעותי זה, מלבד שיוך הכישלון למאפיינים פסיכולוגיים, לגיל המטופל, לעישון ו/או לסוג העבודה שבה הוא עובד, מעולם לא נבדק הקשר שבין מאפייני הבקע והזמן שחלף מתחילת הסתמנות הבעיה בדיסק אצל החולה והומלץ לו לבצע ניתוח, לבין תוצאות הניתוח (אחוזי ההחלמה).  

"נקודת המוצא של המחקר ומטרתו הייתה לבדוק מדוע גם בניתוח שמבוצע על פי כל הכללים בחולים בעלי מאפיינים אתניים וסוציו-אקונומים זהים, על ידי אותו המנתח, עדיין ההחלמה שונה מחולה לחולה", מסביר ד"ר פולמן, שהוביל, כאמור, את המחקר. ההשערה הייתה כי לגורם הזמן מרכיב מכריע לעניין זה. 

המחקר, שפורסם לאחרונה במגזין הבינלאומי "Surgical Neurology", בדק 63 מטופלים שנותחו בין השנים 1998 ל-2000, כולם בעלי מאפיינים דומים מבחינה תרבותית, אתנית וכן מבחינת האבחון הקליני של בעיית הדיסק ממנה סבלו. במחקר אף נעשתה אבחנה בין מטופלים שסבלו מפריצת דיסק חריפה, שגרמה לכאבים עזים, לבין כאלו שסבלו מבקע דיסק מינורי, שתופעותיו היו תחושות נימול וכאב נסבל. 

תוצאות המחקר הוכיחו כי אלו שסבלו מכאב חריף יותר כתוצאה מפריצת דיסק, וביצעו את הניתוח בפרק זמן של בין שישה-שמונה שבועות מיום תחילת הכאב, היו בעלי נתוני החלמה משמעותית טובים יותר (96% החלמה) מאלו שסבלו מבקע דיסק שלא גרם לכאב חריף וביצעו את הניתוח רק אחרי תקופה של 12 שבועות ומעלה (74% החלמה). כלומר, הוכח כי השיפור בעוצמת הכאב וחומרת המוגבלות הולך ופוחת בחלוף פרק זמן של 12 שבועות מזמן הופעת הבקע.

"מטבע הדברים", מסביר ד"ר פולמן, "מטופלים רבים נוטים לדחות ביצוע הליכים ניתוחיים שונים, ובכללם ניתוחי גב, כתוצאה מפחד אישי, אמונות, שמועות וסטריאוטיפים שהם שומעים מחברים או מכרים, עצה של רופא שאינו מומחה בעניינם או על סמך מידע חלקי או שגוי אותו ליקטו במהלך חייהם. מצבים אלו גורמים לכך שמטופל הסובל מפריצת דיסק יסבול מכאבים בדרגות שונות, יפגע באיכות חייו ויפנה לניתוח רק כשמבחינתו "כלו כל הקיצים". מבחינה זו, המסקנה שהוכחה במחקר היא שחולים הסובלים מבעיות בדיסק ואינם מדווחים לרופא על שיפור תוך שישה עד שמונה שבועות מזמן הופעת הכאב, צריכים לפנות לרופא מומחה לצורך אבחון והמלצה אפשרית על ניתוח. כלומר, ראינו כי שלממד הזמן טרום הניתוח השפעה מכרעת על כושר ההתאוששות של העצב, גם אם החולה עבר הליך טיפולי כירורגי על פי כל הכללים". 

למרות ש-80 אחוזים מהסובלים מבעיות פריצות הדיסק מגיבים לטיפולים שמרניים, ל-20 אחוזים יידרש טיפול כירורגי. לכן, המלצתו של ד"ר פולמן לאור המחקר היא להיבדק מיד עם הופעת כאב או נימול לאורך הגפיים, לעבור בדיקות דימות רלוונטיות ולא לדחות ניתוח מעבר לשישה שבועות (גם אם הכאב נסבל). דחיית ההמלצה לניתוח עלולה לגרום להחלמה ממושכת וחלקית. 


מהי פריצת דיסק?


בין שני גופי חוליות לאורך כל עמוד השדרה ממוקם דיסק המורכב ממעטפת נוקשה הקרויה ''טבעת הדיסק'' ומגרעין מרכזי, רך יותר, האחראי לתנועתיות וספיגת זעזועים.  

פריצת דיסק הינה מצב שבו הגרעין קורע את הטבעת ההיקפית ופורץ לחלל התעלה. מצב זה גורם לתגובה דלקתית קשה המלווה בתחושת כאב, נימול ותרדמת לאורך הגפיים (רגליים). סוגי הבקע נחלקים לדיסק פרוץ (בו החומר חופשי בתעלה) ודיסק בקוע (בו החומר כלוא עדיין בטבעת). המקרה הראשון גורם לתגובה דלקתית חריפה ולכאבים עזים, בעוד שהמקרה השני מאופיין בכאב נסבל, אולם איכות חיים ירודה.  

ב- 80 אחוז מהמקרים החומר הגרעיני נספג בגוף והכאב נעלם על ידי שימוש בתרופות אנטי-דלקתיות, על ידי פיזיותרפיה ועוד. אך בכ-20% מהמקרים הכאב הופך קבוע ונדרשת התערבות ניתוחית. 

 
הדפס
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד