נשים יולדות ופריון

הנקה לאחר לידת פג: "חלב יקר מפז"

הנקה היא פעולה אימהית מומלצת ונרכשת. אך מה קורה כשמדובר בלידת פג, כשהתינוק נמצא בסכנת חיים ומועבר במהירות לטיפול בפגייה? או כשהוא נולד צעיר מדי כדי לינוק בעצמו? מסתבר כי מתן חלב אם לפגים אפשרי ואף הכרחי, למרות הקשיים הנלווים

הנקה היא פעולה אימהית מומלצת ונרכשת. עוד בחדר הלידה המיילדות מעודדות את היולדות להתנסות בהנקה ראשונית של היילוד. גם במהלך האשפוז, ישנן מדריכות הנקה מוסמכות המסייעות ליולדות בהנקה. אך מה קורה כשמדובר בלידת פג, כשהתינוק נמצא בסכנת חיים ומועבר במהירות לטיפול בפגייה? או כשהוא נולד צעיר מדי כדי לינוק בעצמו? מסתבר כי מתן חלב אם לפגים אפשרי ואף הכרחי, למרות הקשיים הנלווים. במרכז הרפואי הלל יפה מצאו פתרון יצירתי ויצאו בפרויקט מיוחד לעידוד מתן חלב אם לפגים בימים הראשונים לאחר הלידה.

 

כידוע, לחלב אם יתרונות רבים, הן ליילוד והן לאם. עוד בטרם הלידה, הנשים מגבשות דעה ראשונית לגבי הנקה. חלקן נחרצות להניק את תינוקן מרגע היוולדו, וחלקן בוחרות מראש להשתמש בתחליף חלב כלשהו. בחדרי הלידה של המרכז הרפואי הלל יפה המיילדות ממליצות לכלל הנשים להניק את תינוקן מיד לאחר הלידה, גם אם מדובר ביולדת שלא מעוניינת בהנקה באופן קבוע, זאת בשל יתרונותיו החשובים של החלב הראשוני – הקולוסטרום, שהוא עשיר בנוגדנים, קל לעיכול, מסייע להתפתחות המוח ומקנה הגנה חיסונית טובה, בפרט לפגים הרכים.

 

פגות אינה הגדרה של משקל, אלא של גיל ההיריון. כל יילוד שנולד לפני שבוע 37 מוגדר כפג. הוא עשוי להיראות גדול ובעל משקל נאה, ועדיין להיחשב פג מבחינת הבשלות של מערכות גופו. כאמור, מדובר בתינוק פגיע עוד יותר מ"תינוק רגיל", מה שהופך את חלב האם לבעל תועלת מרובה מהרגיל.

 

לידת פג כרוכה לא פעם בתחושת עצבות וריקנות. היולדת רואה בהרף עין את תינוקה הזעיר, נלחם על חייו, ולה אין שום דבר לעשות מלבד להניח לצוות הרפואי לטפל בו. זהו רגע לא פשוט, בפרט לאם שכבר חיכתה לאחוז את תינוקה בזרועותיה ולהניק אותו.

 

בלידות פג, כאמור, נבצר מהיולדת להניק את תינוקה מיד לאחר הלידה בשל הצורך להעבירו לטיפול בפגייה ואי היכולת שלו לינוק בשבועות הראשונים לחייו, בהיעדר בשלות רפלקס המציצה. בחדרי הלידה של המרכז הרפואי הלל יפה החליטו להוציא לפועל פרויקט מיוחד להעלאת המודעות להנקת פגים, הן בקרב היולדות והן בקרב צוות המיילדות והאחיות באגף האימהות.

 

כל יולדת לאחר הלידה מקבלת ערכה ייעודית לסחיטת קולסטרום. בסיוען של המיילדות, היא שואבת את "הזהב הלבן", אשר מטפטף אט אט אל תוך מזרק סטרילי ומועבר ישירות לרך הנולד. לקולסטרום יש, ללא ספק, "טעם של אהבה". מדהים לראות כיצד היולדת נאחזת בפעולה היחידה, למעשה, אך כה מועילה, שהיא יכולה לעשות באותו רגע נתון עבור תינוקה. ממצב של חוסר אונים וחוסר שליטה, היא מקבלת את ההזדמנות הראשונה להעניק לתינוקה משהו קטן, אך כה משמעותי ועוצמתי להמשך חייו. והפג, אפשר להגיד בלב שלם כי גם הוא שמח לקבל את המתנה היקרה הזו מאמו.

 

לסיכום, גם אם את לא מתכוונת להניק לאחר הלידה, אל תוותרי על החלב הראשוני – הקולסטרום. זכרי את היתרונות הרבים שבו ותהיי בטוחה שתינוקך ישמח לקבל אותו, באהבה!

 
הדפס
נשים - הפריה חוץ גופית
נשים - לידה טבעית
נשים - מרפאות חוץ
נשים - רצפת אגן
נשים - מעבדת מחקר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד