נשים יולדות ופריון

מהן בעיות הפוריות הנפוצות אצל הגבר?

התרחבות של וריד האשך (וריקוצלה)

מצב של עלייה בטמפרטורה בתוך שק האשכים, שנגרם על ידי התרחבות ורידים באשכים. זו הבעיה השכיחה ביותר אצל גברים הסובלים מבעיות פוריות (עד 25%), אשר גורמת לפגיעה בזרע ובאיכותו בשל טמפרטורה גבוהה באשך. הטמפרטורה הגבוהה יוצרת מצב של הקטנת האשך ופגיעה בתאי הזרע. מצב זה גם יוצר חוסר בניקוז הרעלים באזור האשך (ורידים), שגם הוא יוצר פגיעה בתאי הזרע ובפעילות האשך. אחת האינדיקציות לכך היא אשכים קטנים מהרגיל, כאשר לרוב מדובר בבעיה מולדת של אשך טמיר - מצב שבו האשך אינו יורד לשק האשכים ולכן מתפתח באופן בלתי תקין. הפתרון לבעיה של התרחבות וריד האשך הוא ניתוח פשוט למדי שמוריד את כמות הדם הנמצאת מעל שק האשכים וכך מונע את החימום של המקום ומעלה את איכות הזרע (ריכוז ותנועתיות) בצורה משמעותית (עד 65%). עם זאת, בעיה של אשך טמיר רצוי לפתור כבר בגיל שנה מכיוון שבגיל מבוגר אין פתרון לבעיה זו ולרוב יש צורך לכרות את האשך.

 

בעיות במערכת הרבייה והשתן (אורוגנטילים) 

בעיות נרכשות או מולדות שיוצרות מצב של העדר תאי זרע או תת-ייצור תאי זרע: בעיות מולדות - העדר צינור הזרע, העדר בלוטת יותרת האשך, אשך טמיר, צינור שופכה לא תקין. בעיות נרכשות - מחלות זיהומיות שגורמות לחסימות בצינורות הזרע, הבלוטות וכו', מחלות הגורמות לפגיעה באיכות וייצור הזרע כגון סרטן, פגיעה בכלי דם עקב ניתוח באזור המפשעה ובאזור האשך למרות שלא נעשתה פעולה ישירה מולו (כגון ניתוחי בקע ושופכה), בעיות בגב התחתון. בעיות פוריות שנגרמו עקב זיהומים או שיצרו בעיות חסימתיות במערכת הרבייה והשתן ניתנות לפתרון על ידי מתן אנטיביוטיקה או שאיבת תאי זרע ישירות מהאשך בשיטות שונות.

 

זיהומים בבלוטות מין גבריות

זיהומים כמו דלקת בבלוטת יותרת האשך, או דלקות בפרוסטטה שגורמות לירידה בכל הפרמטרים שאחראים לאיכות תאי הזרע. לדוגמא, דלקת בבלוטת יותרת האשך שעלולה להיגרם ממחלות כגון כלמידיה, אוראופלסמה וזיבה, ולגרום לחסימה של צינור הזרע כך שאין מעבר של הזרע כלל או מצב של פליטת נוזל זרע ללא תאי זרע. איתור וטיפול מוקדם במחלות שכאלו מסייע באופן ניכר למניעת בעיות חסימתיות אלו שיוצרות בעיות בפוריות.

 

בעיות גנטיות

בעיות מולדות בבלוטת יותרת המוח, שאחראית להפרשת ההורמונים שאחראים לייצור הזרע בתאי אשכים. כמו כן, בעיות כרומוזומליות שונות שגורמות לכך שהגבר אינו מייצר זרע בכלל. לדוגמא, נשאי מחלת CF (סיסטיק פיברוזיס) או גברים הסובלים ממום מולד בדרכי השתן יסבלו לרוב גם מבעיות פוריות. הפתרונות המוצעים למצבים אלו הם לרוב באמצעים ניתוחיים של איתור תא זרע תקין אחד וביצוע שאיבה בתהליך של מיקרו-כירורגיה לטובת ביצוע הפריה חוץ-גופית.

 

פגיעה במערכת הרבייה עקב נטילת תרופות

שימוש בתרופות העלולות לפגוע במערכת החיסון של הגוף ואגב כך פגיעה באיברי הרבייה. הדוגמאות השכיחות בתחום זה הן היווצרות בעיה של פליטת הזרע לתוך כיס השתן (פליטה אחורית) כפי שמתקיים לעיתים אצל חולי סוכרת, או טיפולים כימותרפיים וטיפולי הקרנות בחולי סרטן שיוצרים הרס של תאי הזרע.

 

אלכוהול וסמים

איכותו המורפולוגית של הזרע, נפחו וריכוזו עלולים לרדת משמעותית אצל מי ששותה הרבה אלכוהול וקפה וצורך סמים כגון מריחואנה וקוקאין. אלו מורידים את רמת הטסטוסטרון בגוף, האחראי לייצור תקין של תאי זרע.

 

חום גבוה

מחלות המלוות בחום גבוה יוצרות אף הן ירידה באיכות הזרע למשך שלושה שבועות (מתום המחלה) בפרמטרים של מורפולוגיה ותנועתיות הזרע. בדומה לבעיות הגנטיות, גם כאן הפתרון הוא איתור תא זרע תקין אחד בטכנולוגיה מיקרו-כירורגית וביצוע הפריה חוץ-גופית.

 

בעיית פוריות מסיבה לא מוסברת

בעיות שמקורן לא ידוע כאשר כל בדיקות הזרע תקינות, אך עדיין לא מושג הריון. 40 אחוזים מכלל המקרים של גברים הסובלים מבעיות פוריות הינם מסיבה בלתי מוסברת, אשר ברור כי הבעיה טמונה אצל הגבר. הפתרון למצב זה הוא בדרך כלל מתן ויטמינים (בעיקר ויטמין E), אם כי זה לא מבטיח את פתרון ודאי לעניין.

 
הדפס
נשים - הפריה חוץ גופית
נשים - לידה טבעית
נשים - מרפאות חוץ
נשים - רצפת אגן
נשים - מעבדת מחקר
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד