הדר דף הבית בלי JCI

גלאוקומה אקספרס

חדש ב"הלל יפה": שימוש בטכניקת Ex-Press, הכוללת החדרת שתל תוך עיני זעיר, לטיפול בגלאוקומה. איך זה עובד ולמה זה כדאי? ד"ר ביאטריס טיאוסנו, מנהלת יחידת העיניים, מסבירה
3/02/2013

שווה לראות: טכניקת ניתוח לטיפול בגלאוקומה בשיטת ה-Ex-Press הוכנסה לאחרונה לשימוש במרכז הרפואי הלל יפה, עם כניסתה לתפקיד של מנהלת חדשה ליחידת העיניים, ד"ר ביאטריס טיאוסנו, שהתמחתה בניתוחי גלאוקומה ורכשה ניסיון רב בשימוש בשיטה בשל היותה בין החלוצים שהובילו את השימוש בשיטה הזו בישראל.

 

קצת על גלאוקומה 

"גלאוקומה", או בשמה הארוך יותר "לחץ תוך עיני מוגבר", היא מחלה שכיחה ביותר (כחצי אחוז מכלל האוכלוסייה בגילאי 50 ומעלה סובלים ממנה, וכ-3% מעל גיל 75), הפוגעת בסיבי עצב הראייה. זוהי מחלה כרונית, המופיעה בדרך כלל בשתי העיניים ומתקדמת בחומרתה ובנזקיה בהדרגה, עם פגיעה הדרגתית בשדה הראייה. ברוב המכריע של המקרים המחלה אינה מתבטאת בכאבים או בתחושה של איבוד שדה ראייה (בגלל תיקון אוטומטי שמבצע החולה על ידי הזזת הראש לכוון הצד החסר) וחלק גדול מהחולים מגיע לטיפול רק כשהנזק במצב מתקדם. לכן מומלץ לכל אדם שעבר את גיל 50 לפנות לרופא עיניים לבדיקת לחץ תוך עיני, ובמקרים שבהם ידוע על המחלה במשפחה – אף בגילאים צעירים יותר. 

  

הגורם העיקרי למחלה הוא לחץ תוך עיני מוגבר, ולכן מטרת הטיפולים הקיימים בגלאוקומה היא להקטין את הלחץ התוך עיני, ולנסות להגן על חיות העצב. כשהמחלה מאותרת בזמן, אפשר לשלוט בה באמצעות טיפול תרופתי או על ידי תיקוני לייזר נקודתיים. עם זאת, במצבים מסוימים, אם אותו לחץ אינו מאוזן, יש צורך בניתוח מתקן. 

 

טיפולים וניתוחים  

"הניתוח השכיח ביותר בגלאוקומה הוא טראבקולקטומיה", מסבירה ד"ר טיאוסנו, "זהו ניתוח שבמהלכו יוצרים תעלת ניקוז בדופן העין ולעתים אף מוסר חלק מרקמת דופן העין. כיום, אחת הטכניקות המתקדמות כוללת החדרת שתל תוך עיני זעיר מסוג Ex-Press, ללא הסרת חלק מרקמת דופן העין, דבר שמאפשר ניקוז עודפי נוזל העין ושמירה על לחץ מאוזן. הנקז עשוי מתכת אל חלד, והוא מושתל מתחת לדופן העין (sclera) וממוקם מעל הקשתית (Iris) בטכניקה ניתוחית ייחודית המתבצעת בהרדמה מקומית".  

 

כאמור, ד"ר טיאוסנו, המבצעת ניתוחי גלאוקומה זה שנים רבות, הייתה מהרופאים שהובילו את הכנסתה לשימוש של טכניקת ה- Ex-Press והשימוש בשתל ובנקז. בשנים האחרונות, מאז אושר השימוש בטכניקה הזו בישראל, ביצעה ד"ר טיאוסנו מעל ל-100 ניתוחים בשיטה הזו. 

 

ד"ר טיאוסנו בחדר ניתוח

 

"יש לציין", היא אומרת, "כי הן במחקרים שבוצעו ברחבי העולם, והן במעקב ארוך טווח אחר מטופלים בארץ, הוכח כי ישנם יתרונות ברורים למטופלים שעברו ניתוח בשיטה זו לעומת השיטה השמרנית והמסורתית. יתרונות הכוללים: החלמה מהירה יותר, שכיחות מופחתת לניקוז קיצוני מוגבר הגורם לירידת לחץ תוך עיני בצורה מוגזמת (היפוטוניה), תוצאות טובות יותר בטווח הארוך לשמירת הלחץ התוך עיני התקין, וצורך מופחת בנטילת תרופות לאיזון הלחץ התוך עיני בשנים שלאחר הניתוח. לאור יתרונות אלה, אפשרה ועדת סל התרופות בשנת 2010 להכליל את הניתוח בסל ולבצעו אותו במטופלים שנכשלו בניתוח טראבקולקטומי לפחות פעם אחת, בחולים הסובלים מקטרקט ומועמדים לניתוח משולב קטרקט וגלאוקומה, וכן בחולים שמיצו טיפול תרופתי מרבי או שלא מתאפשר להם להגיע לטיפול תרופתי מיטבי.  

 

"ההחלטה על ביצוע הניתוח בשיטה זו נעשית באופן מושכל על ידי הצוות המטפל", מסכמת ד"ר טיאוסנו, "אך כיום, לאור התוצאות המבטיחות, הניתוח נעשה בשיטה זו יותר ויותר. לכן אני שמחה שכיום אנחנו יכולים להציע אותו גם כאן, בהלל יפה, לכל מטופל שיידרש לכך".

 

למחלקת עיניים» 

 

 
הדפס

כתבות נוספות בנושא עיניים

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד