הדר דף הבית בלי JCI

חליתם בצהבת C? ויטמין D עשוי לעזור

מחקר פורץ דרך שנערך במרכז הרפואי הלל יפה מצא: נטילת ויטמין D משפרת מאוד את סיכויי ההחלמה מהמחלה, ועשויה אף להוביל לריפוייה המלא
12/01/2010

 

 

 סימני הנגיף נעלמו מדמם של 44% מהמטופלים שקיבלו תוספת ויטמין D

כ-200 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מצהבת נגיפית מסוג C, ובישראל לבדה עומד מניין החולים על כ- 200 אלף (כשחלק נכבד מתוכם כלל אינו מודע למחלתו). מספרים אלה מלמדים שקשה להמעיט בחשיבותו של מחקר חדש הנושא בשורה של ממש למיליוני החולים במחלה. תוצאות המחקר מלמדות כי חולים בצהבת C שייטלו ויטמין D יחד עם הטיפול המקובל למחלתם, קרי זריקת "אינטרפרון" ותרופת ה"ריבבירין" – ישפרו את סיכויי ההחלמה שלהם בעשרות אחוזים, אפילו עד כדי העלמתה המוחלטת.

המחקר הוצג לאחרונה בכנס האמריקאי של האגודה העולמית לחקר הכבד על ידי מי שיזם והוביל אותו: ד"ר סייף אבו מוך, מנהל מרפאת הכבד במכון לגסטרואנטרולוגיה ורופא בכיר במחלקה פנימית ב' של המרכז הרפואי הלל יפה. המחקר נערך בשיתוף מטופלים במרפאת הכבד בבית החולים זיו בצפת. השתתפו בו כ- 157 חולים בצהבת מסוג C, שבגופם נמצא חסר בוויטמין D ואשר טופלו בזריקת "אינטרפרון" ובתרופת ה"ריבבירין". במהלך המחקר חולקו המשתתפים לקבוצת ביקורת ולקבוצת ניסוי, אשר לה ניתנה תוספת קבועה של ויטמין D.

"כבר לאחר כחודש ימים", מסביר ד"ר סייף אבו מוך, "נראה כי סימני הנגיף נעלמו מדמם של 44% מהמטופלים שקיבלו תוספת ויטמין D. זאת בהשוואה ל- 18% בלבד מקבוצת הביקורת. לאחר שלושה חודשים מתחילת הטיפול, הפערים היו משמעותיים אף יותר – הנגיף נעלם כמעט לחלוטין מדמם של 96% מהמטופלים בקבוצת הניסוי, זאת לעומת 48% בקרב קבוצת הביקורת שלא טופלה בוויטמין D".

בנוסף העלה המחקר כי גם לאחר כחצי שנה ממועד הפסקת הטיפול, הנגיף נעלם מתמונת הדם של קרוב ל- 90% מקרב החולים שטופלו בוויטמין D. יותר מכך – הוא לא אותר אפילו בבלוטות הלימפה או בכבד שלהם, כפי שקורה בדרך כלל. יוצא מכך כי הנגיף חוסל בגוף באופן חד משמעי.

לתוצאותיו המובהקות של הניסוי השלכות מהפכניות מבחינתם של החולים בצהבת C. עולה מהן כי לוויטמין D ישנה השפעה מכרעת בשיפור ואף בהחלמה מלאה מהמחלה. מדובר בתוצאות שאין להמעיט בחשיבותן שהינה בקנה מידה עולמי.

ויטמין D וצהבת מסוג C – מה הקשר?

לא פחות מעניינת מהממצא המהפכני שעולה מן המחקר היא הדרך שהובילה את ד"ר אבו מוך לחקור את הקשר בין הוויטמין השכיח, ויטמין D, לבין צהבת מסוג C. עד למחקר ולתוצאותיו המפתיעות איש לא חשב שקיים קשר כזה. על ויטמין D ידוע כי הוא נקלט בגופנו בעיקר בזכות קרינת השמש ופחות באמצעות המזון. הטיפול הידוע והמקובל בצהבת מסוג C מורכב מזריקות הכוללת אינטרפרון: חלבון שהגוף מייצר בזמן מחלות ויראליות, שגורם לדיכוי וחיסול ווירוס הצהבת. אחוזי ההחלמה שנמדדו החל משנות ה-90 למאה הקודמת נעו בין 6% בתחילת התקופה עד ל- 35%  בסוף העשור הראשון למאה הנוכחית.

בשנים האחרונות, עם תחילת הטיפול באינטרפרון מושהה, שונתה תדירות הטיפול משלוש פעמים בשבוע לפעם אחת בלבד. הזריקה משולבת עם תרופה נוספת בשם ריבבירין, ואחוז ההבראה מתוך כלל החולים שקיבלו טיפול זה עומד על כ- 50%.  

ד"ר אבו מוך מספר כי שני מאמרים שקרא גרמו לו לבדוק את הקשר בין השפעתו של ויטמין D על צהבת C. הראשון היה מחקר שבוצע בארה"ב ופורסם בין השנים 2009-2002 במגזין ניו אינגלנד ז'ורנל אוף מדיסין. מחקר זה שעסק באחוזי ההחלמה מצהבת מסוג C הוכיח כי האחוזים הגבוהים יותר נמדדו דווקא בקרב בעלי עור בהיר (עד ל- 50% החלמה), בעוד שדווקא בקרב כהי העור שקיבלו טיפול זהה לחלוטין, נעו אחוזי ההחלמה בטווח שבין 16% ל- 25% בלבד.

"במקביל למחקר זה", מציין ד"ר אבו מוך, "נתקלתי במחקר נוסף שפורסם במגזין התזונה האמריקאי בשנת 2004 ועסק בחסר בוויטמין D בקרב אוכלוסיות שונות בארה"ב. מחקר זה הוכיח כי דווקא בקרב כהי העור נמדד חסר גדול יותר בוויטמין D בהשוואה ללבני העור – נתון שיש בו מן ההיגיון בהתחשב בכך שעורם הכהה אינו קולט את הקרניים האולטרה סגולות של השמש בניגוד לבעלי גוון עור בהיר.

אחרי שנחשפתי לשני המאמרים, ומכיוון שאני עוסק בחקר המחלה ובטיפול בה מזה שנים, חשבתי שאולי קיים קשר בין הממצאים שמוצגים בשניהם, ושמן הראוי שאבדוק את העניין לעומקו. מכאן נולד המחקר הנוכחי, שלתוצאותיו, כאמור, השלכה משמעותית ביותר הן עבור החולים והן עבור רופאים המטפלים במחלה."

לאחר שהוצגו בכנס האמריקאי לחקר הכבד בדצמבר 2009, עוררו מסקנות המחקר הד תקשורתי רחב מאוד בקרב מומחי כבד מכל רחבי העולם, וד"ר אבו מוך נתבקש אף להציגם בכנס האיגוד האירופאי לחקר הכבד, שיתקיים בווינה בחודש אפריל הקרוב.

 

למכון הגסטרואנטרולוגי»

לפורום גסטרואנטרולוגיה»

 
הדפס
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד