הדר דף הבית בלי JCI

חמש עובדות שלא ידעתם על טרשת נפוצה והמין הנשי

טרשת נפוצה הינה מחלה אוטואימונית, בה מערכת החיסון תוקפת את מערכת העצבים המרכזית. ד"ר אופיר זמירה, מנהל המרפאה לטרשת נפוצה ונוירו-אימונולוגיה במרכז הרפואי הלל יפה, מציין חמש עובדות מפתיעות על טרשת נפוצה ומדוע נשים נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח את המחלה
5/02/2024
  1. טרשת נפוצה נגרמת על ידי שילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים ויכולה להתבטא בכל גיל, אם כי לרוב מתפרצת בגילאי 20-40. היא עשויה להתבטא בתסמינים, כמו עקצוצים וקהות תחושה, טשטוש ראייה, הפרעות בתנועה ובשיווי משקל, חולשת שרירים ונוקשות שרירים, הפרעות בקשב וריכוז, זיכרון, מהירות עיבוד ותפקודים ניהוליים, עייפות, אי שליטה על סוגרים ושינויים רגשיים.
  2. נשים, בדומה למחלות אוטואימוניות אחרות, נמצאות בסיכון גבוה יותר לחלות במחלה – פי שלושה לעומת גברים, ככל הנראה מסיבה הורמונלית, שכן בגיל המעבר או טרם גיל ההתבגרות אין הבדל משמעותי בין המינים באשר לסיכון לחלות במחלה.
  3. טרשת נפוצה אינה מחלה תורשתית, כלומר אינה מועברת מדור לדור. עם זאת, יש רכיב של סיכון גנטי בטרשת נפוצה שעלול לעבור בתורשה. בנוסף, ישנם גורמי סיכון סביבתיים, קרי רמה נמוכה של ויטמין D, העדר חשיפה לשמש, זיהומים, השמנת יתר ועישון, שעשויים להשפיע על התפתחות המחלה.
  4. בשנים האחרונות קיימת עלייה משמעותית בהיארעות ושכיחות המחלה וכיום ישנם כ-2.8 מיליון חולים בעולם. בישראל קיימת מגמת עלייה דומה, כאשר מספר החולים המוערך כיום הינו 8,000, זאת לאור העלייה במודעות למחלה ואבחון טוב יותר, יכולת הדמיה משופרת, עלייה במספר החולים עקב חשיפה לגורמי סיכון סביבתיים וכן עלייה בתוחלת החיים.
  5. מחקרים מצביעים באופן ברור על כך שקבלת טיפול בשלב מוקדם של המחלה משפיעה על התפתחות המחלה וחומרתה. על כן, מומלץ לגשת לרופא כדי לבחון או לשלול טרשת נפוצה במקרים של הפרעה חריגה, כמו הפרעות תחושה שנמשכות יותר מ-24 שעות, הפרעות ראייה, הפרעות בכוח, שליטה בסוגרים, קוגניציה וכדומה.

"בעשור האחרון התרחשו פריצות דרך משמעותיות בתחום הטיפול בטרשת נפוצה וכיום קיים מגוון רחב של טיפולים, כך שניתן להתאים את הטיפול האולטימטיבי עבור כל מטופל ומטופלת. התרופות בסל הבריאות עשויות להפחית משמעותית את תדירות ההתקפים והתקדמות המחלה, ולכן חשוב להיבדק על ידי נוירולוג מומחה בתחום ולקבל טיפול מוקדם ככל האפשר", מסכם ד"ר אופיר זמירה.

 


מומלץ להיבדק מוקדם. צילום: Antoni Shkraba, Pexels
 
הדפס

לכתבות נוספות

הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד