הדר דף הבית בלי JCI

רפואה דחופה - שאלות ותשובות

אני בחורה בת 30, בריאה. מאז גיל 20 אני שותה כמויות גדולות של מים, כארבעה ליטרים ביום. חוץ ממים אני שותה כוס קפה אחת ביום ולא שום דבר אחר. בדיקות דם ושתן שערכתי לאחרונה היו תקינות. אם אני שותה פחות מזה אני מרגישה סחרחורת וכאבי ראש. האם זה בעייתי, לשתות כ"כ הרבה? ואם כן – האם לפנות לנפרולוג או לאנדוקרינולוג?

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, המרכז הרפואי הלל יפה: 

 

"שתייה מרובה תלויה פעמים רבות בעונות השנה. לדוגמה, בקיץ שתייה על בסיס יומי של ארבעה ליטרים מים אינה בהכרח דבר בעייתי, מכיוון שבמזג אוויר חם בהחלט ייתכן איבוד נוזלים משמעותי בזיעה ובשתן של עד שלושה ליטרים. במקרה כזה רצוי שתהיינה רזרבות לגוף.  

 

"עם זאת, אם את חשה שהעניין מפריע לך, יש לקחת בחשבון מדדים נוספים כגון כמות הפרשת השתן לעומת שתייה וכדומה. לשם ביצוע בירור נכון ומקיף הייתי מציע שתבצעי שוב בדיקות דם ושתן מכוונות, ובהן בדיקת רמת מלחים בדם (בעיקר נתרן), בדיקות ליחס מלחים לעומת סוכרים בדם, בדיקה של כמות השתן המופרשת ליום ובדיקת לחץ מלחים בשתן. תוצאות אלו ייבחנו על ידי רופא המשפחה שלך ועל פיהן הוא יוכל להחליט על המשך טיפול או הפניה לרופא אנדוקרינולוג או נפרולוג.

 

"אם כל התוצאות תקינות ייתכן שכדאי לשקול דווקא הכוונה פסיכולוגית, בשל העובדה שאולי שתיית היתר היא תוצר של היבט רגשי כלשהו שאינך מודעת אליו בהכרח".  

לראש העמוד לראש העמוד

אני בת 50 ובריאה. בזמן האחרון אני סובלת מכאבים בבטן, מצד ימין, מתחת לצלעות. ההרגשה היא כאילו משהו תפוס שם, והכאב מחמיר כשאני יושבת. רציתי לדעת מה זה יכול להיות, ואילו בדיקות כדאי לעשות.

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, המרכז הרפואי הלל יפה: 

 

"מקורו של כאב כפי שאת מתארת יכול להיות משויך לשני אזורים נפרדים, האחד – אזור בית החזה, והשני – אזור הבטן, זאת בשל המיקום המשותף לשני אזורים אלו.  

 

"בהתייחסות לאזור בית החזה, הבדיקות האפשריות לביצוע בירור יכולות להיות צילום רנטגן שיכוון לאזור הימני של הצלעות, וכן, צריך לוודא שאין סיפור של חבלה או נפילה שיכול היה לגרום להופעת הכאב. אם מקור הכאב הוא דווקא בטני, אפשר לבצע בירור בבדיקת אולטרה סאונד, המכוונת לאזור הכבד וכיס המרה. אם בדיקות אלו תהיינה תקינות, ניתן לשקול ביצוע המשך בירור בבדיקת גסטרוסקופיה. 

 

"למרות האמור לעיל, ובכל מקרה, כל בירור שיעשה צריך להתחיל בבדיקה ראשונית אצל הרופא המטפל שלך. לאחר שיבצע הוא בדיקה גופנית, וכן נטילת פרטים נוספים (אנמנזה רפואית), יוכל לקבוע את מקור הכאב ובהתאם להפנות לבדיקות המתאימות".  

לראש העמוד לראש העמוד

אני בת 37 ולפני 20 שנה עברתי ניתוח בבלוטת התריס, שלפי הבדיקות מתפקדת מאז כמו שצריך ואני לא נזקקת לתרופות. בשעתו היה לי שם גידול שפיר שהפריע לפעילותה. חוץ מזה אני סובלת מאנמיה קלה ומטופלת בברזל פעם בשנה, בגלל רמה נמוכה בדם. הבעיה היא שאני כל הזמן סובלת מקור. רציתי לדעת האם זה קשור והאם כדאי לעבור שוב בדיקות ולטפל בזה.

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, המרכז הרפואי הלל יפה: 

 

"למיטב ידיעתי לא קיים טיפול בברזל שהוא חד שנתי בין שהוא נעשה באופן פומי ובין שהוא נעשה בצורה תוך ורידית. לכן, קשה להבין מדברייך מה טיבה של האנמיה שאת מציינת.

"ישנם סוגים מסוימים של אנמיה שיכולים לגרום לאי סבילות לקור, אך העניין צריך להיבדק לעומק. תופעה של אי סבילות לקור יכולה להיגרם גם בשל תת פעילות של בלוטת התריס, אך לרוב קיימים סימנים נוספים כגון עצירות, עלייה במשקל ועוד. כדי לאבחן תופעה של תת פעילות בלוטת התריס יש לבצע בדיקות מקיפות, ביניהן בדיקות מעבדה ופרופיל הורמונאלי. בהחלט יכול להיות שאין קשר לבלוטת התריס, אך מכיוון שציינת מעט מאוד משתנים, קשה לקבוע מדוע את אכן סובלת מאי סבילות לקור.  

 

"המלצתי היא לגשת לרופא המשפחה שלך ולבצע אבחון מקיף, כולל בדיקות מעבדה לאיתור אנמיה, תפקוד בלוטת התריס ו/או מה שרופא המשפחה שלך יראה לנכון במקרה שלך".
לראש העמוד לראש העמוד

אני בת 69, עברתי ניתוח מעקפים לפני כארבע שנים ואני מטופלת באלטרוקסין וליפיטור ללחץ דם. זה כשלושה חודשים אני סובלת מהתקפי גירוד שמתחיל רק בכתף הימנית, מתפשט מאחורי הכתף גם לכיוון בית החזה, האוזן, הראש, נמשך כחצי שעה ונרגע. זה חוזר על עצמו מדי כשעתיים. לאיזה רופא מומלץ שאפנה ואילו בדיקות לעשות?

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, המרכז הרפואי הלל יפה: 

 

"לפי תיאורך נראה שאת סובלת מתגובה אלרגית כלשהי שיש לאתרה. התרופות שאת נוטלת ללב – אלטרוקסין וליפיטור – עלולות להיות הסיבה להופעת של גרד כתגובה אלרגית. המלצתי היא לפנות לרופא עור כדי לוודא: א, שאכן מדובר בתגובה אלרגית וב, לצורך אבחון וטיפול יעיל. רופא העור יחליט על הבדיקות שיש לבצע בהקשר זה (בדיקת דם למשל). 

 

"בנוסף, לאחר הבדיקה של רופא העור, ומכיוון שמצבך מחייב את נטילת התרופות שלעיל, פני לרופא קרדיולוג להתייעצות על מנת לקלב תרופות חלופיות".  

לראש העמוד לראש העמוד

בתי בת ה-28 סובלת זה כחודש מהתקפים חוזרים של כאבי תופת בבטן העליונה. כשזה קורה היא פשוט לא מסוגלת לתפקד ומאבדת את התיאבון. לרוב זה חולף תוך שלושה ימים, אבל אז שוב חוזר. גם משככי הכאבים שהיא לוקחת – אדוויל, אופטלגין, לא מצליחים להקל עליה. לאיזה רופא לפנות ואיזה בדיקות כדאי לעשות?

 

ד"ר ג'לאל אשקר, מנהל המחלקה לרפואה דחופה, המרכז הרפואי הלל יפה: 

 

"הכאבים שאת מתארת עשויים לנבוע ממגוון סיבות שקשה לעמוד עליהן לגמרי מתיאורייך, כגון בעיה בקיבה, בעיה בכיס המרה ועוד. ההמלצה שלי היא לפנות לרופא המשפחה שלה לאבחון ראשוני ובדיקה פיזית וקלינית, לשם הבנת מהות הכאב ומאפייניו, סוגו ומקור נביעתו. בהמשך ייתכן שהרופא יחליט על ביצוע בדיקות רלוונטיות נוספות, כגון בדיקות דם ושתן, בדיקת גסטרוסקופיה, בדיקת אולטרה סאונד של הבטן ואחרות – זאת בהתאם לאבחנה הראשונה.  

 

"בהתאם לכל אלו, יוחלט גם על הטיפול הנדרש במצבה".  

לראש העמוד לראש העמוד
הלל יפה אונליין צד
בית ספר לסיעוד
נשים ויולדות
ילדים
סרטונים
ניהול תכנים:
עבור לתוכן העמוד