דלקות אוזניים בקיץ: כל מה שרציתם לדעת

אחת התופעות השכיחות בקיץ בילדים היא דלקות אוזניים, שמגיעות עם הזמן הממושך שהילדים מבלים בים ובבריכה. מנהל מחלקת אף-אוזן-גרון וכירורגיה של ראש-צוואר בהלל יפה פרופ' יצחק ברוורמן על הדלקת השכיחה, האבחון והמניעה
15/06/2023

דלקות אוזניים שכיחות מאוד, בעיקר בגיל הילדות. חשיבותן והשפעתן על חיי היום-יום בקרב הלוקים בהן רבה מאוד, במיוחד כאשר מתלווים אליהן כאבים עזים וליקויי שמיעה. בעונת הקיץ חלה עלייה משמעותית במספר הפונים לחדרי המיון בתלונות על כאבי אוזניים שמתבררים כדלקות אוזניים חיצוניות, זאת לאור בילוי ממושך בים ובבריכה.

 

"בדומה למחלות עונתיות שונות, ישנן דלקות אוזניים אשר שכיחות יותר בעונה מסוימת, כדוגמת דלקת האוזן החיצונית ובשמה הנוסף “Swimmer’s Ear", אשר מופיעה בעיקר בחודשי הקיץ החמים והלחים, כשהילדים מבלים זמן רב בים ובבריכה. היא נגרמת לרוב על ידי חיידקים ולעתים רחוקות גם על ידי פטריות, ומאופיינת בבצקת ואודם של תעלת השמע, אשר גורמים לכאב ניכר. זיהום ממקור חיידקי או פטרייתי או תגובה אלרגית לחומר עמו באה במגע תעלת האוזן החיצונית, כדוגמת כלור הנמצא במי הבריכה, יכולים אף הם לגרום לדלקת. במקרים רבים הסיבה לדלקת אינה ידועה", מסביר מנהל מחלקת אף-אוזן-גרון וכירורגיה של ראש-צוואר במרכז הרפואי הלל יפה פרופ' יצחק ברוורמן.

 


לילדים ומבוגרים הרגישים לדלקות אוזניים חיצוניות מומלץ להימנע מהרטבת האוזניים. צילום: Juan Salamanka, Pexels

 

מה הסימפטומים?

"האוזן החיצונית מקבלת עצבוב ממקורות שונים ומרובים ולכן הדלקת מלווה בכאבים עזים, המוחמרים בכל נגיעה באוזן. כמו כן, עלולה להתפתח בצקת בעור תעלת השמע החיצונית, עד לכדי חסימה מוחלטת הגורמת לירידה בשמיעה. לעתים ישנן גם הפרשות מהאוזן, או גרד עז ותחושת אטימות, שיכולים להעיד על כך שהדלקת נגרמה על ידי פטריות", מסביר פרופ' ברוורמן. "במידה שמופיעים סימפטומים כגון עלייה פתאומית של חום, החמרה במצב או היעדר שיפור לאחר יומיים-שלושה של טיפול אנטיביוטי, הופעה של אודם, נפיחות או חום מקומי באפרכסת או מסביבה, א-סימטריה בפנים, ראייה כפולה, כאבי ראש קשים וכו', יש לפנות לבדיקה רפואית וקבלת טיפול מתאים".

 

כיצד מאבחנים ואיך מטפלים?

האבחנה נעשית על פי סיפור הרקע של החולה, שלרוב יאופיין בחשיפה למים או ניקוי אוזניים בעזרת מקלון. "לאחר שמיעת התלונות של המטופל על מקור ועוצמת הכאב וביצוע בדיקת אוזניים על ידי רופא אף-אוזן-גרון, ניתן לקבוע אם מדובר בדלקת אוזן חיצונית", מציין פרופ' ברוורמן.

 

"הטיפול בדלקת כולל מניעה של חדירת מים לאוזן, שאיבת ההפרשות על ידי רופא אף-אוזן-גרון והזלפת טיפות אוזניים מתאימות. במידה שהבצקת בתעלה גרמה לחסימת תעלת השמע, יש צורך בהכנסת פתיל המאפשר את כניסת הטיפות לתוך תעלת השמע החיצונית והרטבתה התכופה על ידי טפטוף של טיפות אוזניים. במרבית המקרים אין צורך בטיפול אנטיביוטי בכדורים, אך כאשר אין תגובה לטיפול מקומי, יינתן טיפול אנטיביוטי בהתאם לסוג החיידק".

 

כיצד ניתן למנוע את הדלקת?

"על מנת למנוע חזרה של דלקת באוזן החיצונית מומלץ לשמור על אוזן יבשה ונקייה, להימנע מפגיעה פיזית באוזן במידת האפשר, ולהימנע משימוש במקלונים לניקוי אוזניים, שעלולים לשרוט את עור התעלה, לגרום לזיהום וכן להזיק, שכן השעווה נועדה להגן על תעלת האוזן מפני דלקות, וברגע שמסירים אותה, האוזן הופכת לפגיעה יותר. לילדים ומבוגרים הרגישים לדלקות אוזניים חיצוניות, רצוי להימנע מהרטבת האוזניים", מסכם פרופ' ברוורמן.

 
הדפס

עוד במה חדש

הלל יפה אונליין צד ילדים
מרפאות ושירותים - ילדים
מלר"ד ילדים
מרכז חינוכי - ילדים
עבור לתוכן העמוד